L'ONU constata una intensificació del conflicte a Gaza, que deixa 858 morts en quatre dies

Israel presagia una guerra de "mesos", mentre s'aguditza la crisi de l'enclavament i creix la pressió interna i externa per a un alto el foc

Els palestins enterren els cossos de 80 víctimes en el nord de la Franja de Gaza, en una fossa comuna a la ciutat de Rafah
Els palestins enterren els cossos de 80 víctimes al nord de la Franja de Gaza, en una fossa comuna a la ciutat de Rafah / Mohammed Talatene (Europa Press)

Intensos bombardejos per terra, mar i aire han afectat la Franja de Gaza, especialment la zona central, entre el 23 i el 26 de desembre, i han causat almenys 858 morts i 1.598 ferits, segons ha indicat Nacions Unides.

En el tram central de la Franja, més de mig centenar d'atacs han afectat el 24 i 25 els camps de refugiats de Bureij, Nuseirat i Maghazi, on s'han reportat desenes de víctimes i la destrucció de les carreteres, afirma l'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris de l'ONU.

Un dels pitjors atacs en els últims dies es va produir la nit del 24 de desembre, en la qual les forces israelianes van atacar diversos edificis residencials al camp de Maghazi, fet que va causar la mort de més de 70 palestins.

L'informe de Nacions Unides es fa ressò també de les dures condicions de persones que estan detingudes a l'estadi de futbol Yarmouk de Gaza, després que uns vídeos mostraren centenars de palestins nus i sotmesos a condicions degradants en aquesta instal·lació.

Israel presagia una guerra de "mesos" a Gaza

Israel ha intensificat els atacs al sud de la Franja de Gaza després d'haver assegurat el control quasi total del nord, mentre promet una guerra de "mesos" que aconseguisca l'objectiu de destruir Hamàs, malgrat que l'enclavament palestí viu una crisi humanitària sense precedents i registra quasi 21.000 morts.

"Les Forces de Defensa d'Israel estan a punt de completar el desmantellament dels batallons de Hamàs al nord de la Franja de Gaza. Hem matat molts terroristes i comandants de Hamàs, alguns es van rendir a les nostres forces i vam fer centenars de presoners", ha indicat en conferència de premsa Herzi Halevi, cap de l'Estat Major d'Israel.

"La guerra continuarà durant molts mesos. No existeixen solucions màgiques per al desmantellament fonamental d'una organització terrorista, excepte la lluita persistent i decidida, i estem molt, molt decidits", ha subratllat.

Pressió internacional

El primer ministre, Benjamin Netanyahu, insisteix a continuar la dura ofensiva contra Gaza malgrat una creixent pressió, interna i externa, per a un alto el foc.

França va demanar aquest dimarts a Israel un alto el foc i va exigir "mesures concretes" per a protegir els civils de Gaza. Fins i tot els Estats Units, principal soci d'Israel i que ha vetat resolucions en l'ONU que demanen un alto el foc, intenta reprendre amb Qatar una mediació per a aconseguir una treva.

D'altra banda, les famílies dels prop de 129 ostatges que segueixen a Gaza també exigeixen un alto el foc per a protegir els éssers estimats, perquè diversos d'ells han mort en captivitat.

També et pot interessar

stats