L'ONU demana una investigació creïble i transparent sobre el bombardeig al Iemen
Després de discutir sobre l'incident a porta tancada, el Consell de Seguretat expressà la seua preocupació per la mort de mig centenar de civils.
El Consell de Seguretat de l'ONU ha demanat amb caràcter urgent una investigació "creïble i transparent" sobre el bombardeig de la coalició liderada per l'Aràbia Saudita, que ahir dijous 9 d'agost, va matar més de mig centenar de civils, la majoria dels quals eren menors.
Després de discutir sobre l'incident a porta tancada, els 15 països del Consell acordaren una breu declaració expressant la preocupació per l'atac, a més de traslladar el seu condol a les famílies de les víctimes. A la vesprada, António Guterres, secretari general de l'ONU, demanava una investigació independent sobre els mateixos fets.
La coalició àrab ja ha anunciat una investigació i ha encarregat la tasca al seu Equip Conjunt per a l'Avaluació d'Incidents. Sobre això, quan li han preguntat a la presidenta de torn del Consell de Seguretat, la britànica Karen Pierce, si amb això hi hauria suficient ha insistit que el més important és que les investigacions siguen creïbles.
Cal recordar que el Regne Unit és un dels països que dóna suport a la intervenció àrab al Iemen, i la mateixa posició defenen els Estats Units i França. Els tres països seuen permanentment al Consell de Seguretat de l'ONU. També ho fa actualment Kuwait, país que forma part de la coalició encapçalada per l'Aràbia Saudita junt amb el govern iemenita per a combatre els rebels houthis. Potser aquesta presència abundant de països favorables a la coalició explique el contrast amb la fórmula que va emprar el secretari general de l'ONU quan es referia a una investigació independent.
En la seua declaració, el Consell de Seguretat ha demanat a totes les parts implicades en el conflicte que respecten les lleis humanitàries, garantint distinció i proporcionalitat en els atacs. El bombardeig d'ahir va alcançar diferents vehicles en un mercat de la província iemenita de Saada, un dels bastions dels opositors al règim en el poder. La majoria de les víctimes eren xiquets d'una escola corànica que viatjaven en autobús per a participar en una activitat d'estiu. El govern de Riad assegura que va atacar un objectiu legítim, perquè volia neutralitzar les plataformes des de les quals els houthis llancen els seus míssils, alguns contra l'Aràbia Saudita. Però l'últim balanç oferit pel Ministeri de Salut del govern rebel houthi ha assenyalat que acabaren amb la vida de 51 persones, de les quals 40 eren menors de 15 anys. L'atac també deixa desenes de ferits.