Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

L'ONU impulsa el seu primer tractat per a protegir els oceans

La decisió posa fi a les negociacions, però el text no entrarà en vigor fins que almenys 60 països l'hagen signat i ratificat

Aquest tractat és vital per a salvar els oceans, amenaçats per la contaminació, la crisi climàtica i les noves tecnologies / À Punt NTC

Després d'anys de debats i negociacions, els països de l'ONU han adoptat aquest dilluns el primer tractat per a la protecció de l'alta mar, un acord que permetrà establir zones marines protegides en aigües internacionals i que els ecologistes consideren fonamental per a salvar els oceans. El text, que es va tancar després d'un llarg procés negociador el març passat, ha quedat aprovat formalment aquest dilluns, després d'haver-lo revisat i traduït als sis idiomes oficials de les Nacions Unides.

L'adopció ha tingut lloc per consens, sense necessitat d'una votació, i l'han rebuda amb una gran ovació els representants governamentals, que han festejat posats drets la conclusió d'aquest llarg procés.

"L'oceà és l'ànima del nostre planeta i hui vostés li han insuflat nova vida, li han donat a l'oceà una oportunitat. Han complit i ho han fet en un moment crític", ha remarcat el secretari general de l'ONU, António Guterres, als delegats. El dirigent ha destacat que aquest "acord històric" demostra que la comunitat internacional és capaç d'unir-se per a respondre de manera comuna als grans problemes globals i que "l'esperit de la cooperació internacional continua viu".

Pendent de les ratificacions

Encara que la decisió posa fi a les negociacions en l'ONU, el nou tractat no entrarà en vigor fins que almenys seixanta països l'hagen signat i ratificat. El text s'obrirà a la signatura a la seu de les Nacions Unides a partir del pròxim 20 de setembre i Guterres ja ha demanat hui als governs que no es retarden. "Això és fonamental per a respondre a les amenaces a què s'enfronta l'oceà i per a l'èxit dels objectius vinculats a l'oceà de l'Agenda 2030 i del marc Kunming - Mont-real de la Diversitat Ecològica", ha remarcat.

Un instrument clau

Els grups ecologistes insisteixen des de fa anys que aquest tractat és vital per a salvar els oceans, amenaçats per la contaminació, la crisi climàtica i les noves tecnologies, que obrin la porta a la mineria en el fons de la mars i a una pesca més intensiva.

L'alta mar –les aigües situades a més 200 milles marines de la costa i que comparteixen tots els països– suposen dos terços del total dels oceans i fins ara han sigut gestionades sota una sèrie d'acords i organismes internacionals sense una jurisdicció clara, sense molta coordinació i amb unes normes inadequades per a la protecció.

Zones protegides o un marc per a explotar els recursos marins

El nou tractat s'establirà en el marc de la ja existent Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de la Mar i busca "assegurar la conservació i l'ús sostenible de la diversitat biològica marina de les zones situades fora de la jurisdicció nacional". Entre altres coses, el text estableix les bases per a establir zones marines protegides. Això ha de facilitar que es complisca la promesa internacional de salvaguardar almenys el 30% dels oceans per a l'any 2030.

A més, garanteix que es tinga en compte l'impacte ambiental de les activitats en aigües internacionals i facilita la cooperació en tecnologia marina entre països. També crea un marc per a compartir els beneficis de la mar, especialment tot el que és relatiu als recursos genètics marins –espècies que poden proporcionar gens patentables en el futur, per exemple per a l'ús en medicina.

En aquesta última qüestió xocaven els interessos d'alguns països rics, que són els que tenen més capacitat per a aprofitar els avanços, i els del món en vies de desenvolupament, que temia veure's exclòs. De fet, va ser un dels últims casos que es van tancar en les maratonianes negociacions del març passat.

Medi ambient Canvi climàtic

També et pot interessar