L'ONU manté que no pot verificar les acusacions de Rússia i Ucraïna sobre l'abatiment de l'avió

Ucraïna admet que és possible que l'avió rus transportara presoners ucraïnesos per a un bescanvi, i no armes

Sessió del Consell de Seguretat requerida per Rússia per a aclarir l'incident amb l'avió militar rus
Sessió del Consell de Seguretat requerida per Rússia per a aclarir l'incident amb l'avió militar rus, amb 74 morts / Justin Lane (EFE)

La secretària general adjunta per a Assumptes Polítics de l'ONU, Rosemary DiCarlo, ha reconegut que l'ONU "no està en posició de verificar els informes ni circumstàncies" en les quals es va estavellar un avió aquest dimecres en territori rus, al costat de la frontera amb Ucraïna.

En una sessió del Consell de Seguretat requerida per Rússia per a aclarir aquest incident, DiCarlo s'ha limitat a repetir les acusacions encreuades de Rússia i Ucraïna, i ha dit que, segons la seua informació, tots dos governs duen a terme investigacions separades.

"El que és clar és que l'incident es va produir en el context de la invasió russa d'Ucraïna", ha subratllat DiCarlo, que ha demanat a Rússia i Ucraïna "evitar accions, retòriques i acusacions que poden inflamar encara més la situació".

Segons la versió russa, l'avió de transport militar rus Il-76 va ser abatut dimecres per Ucraïna amb 65 presoners de guerra ucraïnesos a bord, a més de sis tripulants i tres guardians russos. Suposadament, viatjaven cap a Ucraïna per a efectuar un bescanvi de presos.

Ucraïna, que ha confirmat que es preparava un intercanvi i també ha reconegut la responsabilitat en l'abatiment de l'avió, sosté que transportava armes i no presoners de guerra.

Va ser una falta de coordinació de la Força Aèria ucraïnesa, una iniciativa individual o un crim que va més enllà de tota moral, però en tot cas és un atemptat primitiu i covard dels representants de Kíiv, que no n'assumeixen la responsabilitat Dmitry Polyanskiy - L'ambaixador adjunt de Rússia davant l'ONU

L'ambaixador adjunt de Rússia a l'ONU, Dmitri Polianski, ha llançat al Consell diverses hipòtesis: "Va ser una falta de coordinació dins de la Força Aèria ucraïnesa, o una iniciativa individual, o un crim que va més enllà de tota moral. Però, en tot cas, és un atemptat molt primitiu i covard dels representants de Kíiv, que no assumeixen la responsabilitat".

El representant dels EUA, Robert Wood, no ha entrat a rebatre la tesi russa, i ha dedicat el seu discurs a recordar que "el Kremlin assumeix la responsabilitat última per començar i continuar aquesta guerra", però sense entrar en els detalls de l'avió abatut, la qual cosa sembla afeblir les tesis ucraïneses.

Ucraïna admet que l'avió rus transportava presoners per a un bescanvi

Per la seua banda, el govern ucraïnés ha admés posteriorment la possibilitat que l'avió rus transportara 65 presoners ucraïnesos per a un bescanvi, cosa que fins ara havia negat, perquè assegurava que era un avió que transportava armes.

La representant adjunta d'Ucraïna a l'ONU, Khrystyna Hayovyshyn, ha dit en la sessió del Consell de Seguretat que "si la informació que hi havia presoners de guerra ucraïnesos es confirma, estarem davant d'una altra greu violació del dret internacional humanitari per part de Rússia, en el primer cas en què Rússia utilitza escuts humans en l'aire per a cobrir el transport de míssils".

Si la informació que hi havia presoners de guerra ucraïnesos es confirma, estarem davant d'una altra greu violació del dret internacional humanitari per part de Rússia, que utilitza escuts humans en l'aire per a cobrir el transport de míssils Khrystyna Hayovyshyn - Representant adjunta d'Ucraïna davant l'ONU,

Aquesta és la primera declaració oficial ucraïnesa en la qual admeten que la informació subministrada per Rússia pot ser certa: l'avió transportava 65 presoners, tres guardians i sis tripulants, tots ells morts per un projectil ucraïnés.

La representant ucraïnesa ha donat un altre detall que també pot avalar la tesi russa. Ha dit que el seu país ha registrat una demanda criminal contra Rússia per haver violat l'article 130 de la Convenció de Ginebra "en haver omés el seu deure de garantir la seguretat dels presoners" i haver-los transportat en un mitjà de transport que és un blanc legítim de guerra pel seu ús militar".

En tot cas, Hayovyshyn ha tornat a reclamar una investigació internacional urgent sobre els fets, i ha afegit que independentment del resultat, "la responsabilitat última recau sobre Rússia" per haver llançat la guerra contra Ucraïna.

També et pot interessar

stats