L'ONU, en una carrera contrarellotge per a evitar una impossible evacuació del nord de Gaza

Almenys 70 palestins han mort i 200 més han resultat ferits en un atac israelià contra un comboi que abandonava la ciutat de Gaza

Les presidentes de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del Parlament Europeu, Roberta Metsola, durant la seua visita a Israel / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 d'octubre 2023 - 18:13 Actualitzat: 13 d'octubre 2023 - 22:34

L'ONU i organitzacions humanitàries internacionals han passat les últimes hores intentant dissuadir Israel, de moment sense cap èxit, de no atacar el nord de la Franja de Gaza aquesta matinada, quan es compliran les 24 hores que ha donat de termini per a evacuar la zona. Una labor impossible, segons tots els organismes, ja que hi viuen 1,1 milions d'habitants, que no tenen capacitat ni mitjans per a traslladar-se al sud. En cas de fer-ho, han advertit, tindria conseqüències humanitàries inimaginables.

A últimes hores de la vesprada, s'ha fet públic que 70 palestins han mort i 200 més han resultat ferits en un atac israelià contra un comboi que eixia des de la ciutat de Gaza cap al sud de la franja, segons ha informat l'agència palestina Wafa. A Jabalia, una ciutat al nord de la capital, l'exèrcit d'Israel ha donat dues hores a la plantilla de l'hospital Al-Awda per a evacuar. Metges Sense Fronteres ha condemnat els fets i els atacs al personal sanitari a tota Gaza.

Les crides fundades en la compassió i en la il·legalitat segons el dret humanitari internacional no han provocat cap reacció a Israel que, per contra, ha demanat aquest divendres als països del Consell de Drets Humans que li donen suport "sense fissures" en la seua guerra "contra el terrorisme", obviant qualsevol esment a la situació dels civils palestins.

UNRWA descriu Gaza com "un forat infernal"

Les paraules més dramàtiques sobre el que està passant a la Franja de Gaza han sigut les de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA), que té ja dotze morts entre el seu personal per bombardejos israelians. "Gaza s'està convertint ràpidament en un forat infernal i està a la vora del col·lapse" ha advertit el seu secretari general, Philippe Lazzarini, una descripció de la situació molt similar a la que ha fet l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que, a més, ha alertat que evacuar els hospitals del nord de Gaza és impossible. UNRWA ha anunciat el trasllat dels seus equips al sud de Gaza davant de l'avís d'evacuació i un possible assalt israelià.

Metges sense Fronteres intenta refugiar el seu personal

Una altra ONG que es trasllada és Metges sense Fronteres (MSF). En un to molt dur, l’ONG ha denunciat que aquest avís “atempta contra qualsevol principi d'humanitat i representa un atac a l'atenció mèdica”. L'organització ha explicat que dels 300 integrants del seu personal palestí, no tots han pogut verificar la seua situació i encara estan tractant de traslladar-se al sud amb les seues famílies. “Intentem ajudar-los a trobar un refugi, altres es quedaran al nord per a tractar malalts i ferits”, ha explicat Raquel González, responsable de Relacions Internacionals.

Mentrestant, més d’un milió de persones no tenen capacitat d’eixir de la Franja de Gaza. La petició que abandonen les seues terres, llars i hospitals “és indignant” per a MSF. "Reagrupar un nombre tan elevat de persones en pocs quilòmetres quadrats no farà sinó agreujar la crisi humanitària que ja existia", han insistit en un comunicat.

Per aquest motiu, l’ONG ha sol·licitat oficialment zones segures no afectades pel conflicte per a aquella part de la població, la immensa majoria, que no podrà fugir. “S'utilitza constantment un llenguatge deshumanitzador i aquesta violència és una manifestació d'això”, ha dit González. Per a la portaveu, “la violència que estem veient no té precedents. Gaza està sent arrasada i milers de persones estan morint. Això ha d'acabar ja. Condemnem de la forma més rotunda aquesta exigència d'Israel”.

Von der Leyen i Metsola visiten Israel

D'altra banda, les presidentes de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del Parlament Europeu, Roberta Metsola, han visitat aquest divendres els quibuts —comunitats rurals israelianes— de Kfar Aza, on milicians del moviment islamista palestí Hamàs van massacrar la població dissabte passat. Les dues representants europees han arribat aquest divendres abans del migdia a Israel per a transmetre la seua solidaritat amb el país.

Von der Leyen ha assegurat que “l'horror que va ocórrer ací és indescriptible”, i ha afirmat estar “de dol amb les famílies de les víctimes”. Per part seua, Metsola ha publicat un altre missatge en què assegura que “els atroços actes comesos ací per Hamàs passaran a la infàmia mundial”. La presidenta del Parlament Europeu ha afirmat que “són terroristes i no representen les aspiracions del poble palestí, l'obstaculitzen”.

Mentrestant, a Gaza, on la població es troba a la vora de l'abisme i la destrucció —sense llum, aigua o menjar— i sense tindre on anar, els morts pels bombardejos ja superen els 1.400 i hi ha 6.200 ferits.

Mor un periodista de Reuters i altres quatre resulten ferits per un míssil israelià

Esta vesprada ha mort un periodista de l'agència internacional Reuters i quatre companys més han resultat ferits per un míssil israelià en un atac al Líban. Mentrestant, la Unió Europea i els Estats Units fan equilibris per a donar suport a Netanyahu i rebaixar la tensió del conflicte.

També et pot interessar

stats