L’oposició veneçolana guanya el Premi Sàkharov a la llibertat de consciència del Parlament Europeu

És la segona vegada que el reconeixement més gran de la Unió Europea (UE) en l'àmbit dels drets humans recau en l’oposició veneçolana, liderada per Edmundo González i María Corina

Imatge d'arxiu del 31 de juliol dels líders de l'oposició veneçolana, Edmundo González Urrutia i María Corina Machado
Imatge d'arxiu del 31 de juliol dels líders de l'oposició veneçolana, Edmundo González Urrutia i María Corina Machado / EFE
24 d'octubre 2024 - 19:00

Els líders opositors veneçolans Edmundo González Urrutia i María Corina Machado han obtingut este dijous el Premi Sàkharov a la llibertat de consciència que atorga el Parlament Europeu; la cerimònia de lliurament tindrà lloc al ple del Parlament Europeu del pròxim 18 de desembre a la seua seu a Estrasburg. És la segona vegada que l'oposició democràtica de Veneçuela aconsegueix el reconeixement més gran de la Unió Europea (UE) en l'àmbit dels drets humans.

Així ho han decidit els líders dels grups polítics del Parlament Europeu en una reunió a porta tancada en què no es va arribar a votar, sinó que cada grup va expressar la seua preferència i es va constatar una majoria a favor de l'oposició veneçolana. Tant el Partit Popular Europeu (PPE) com els Conservadors i Reformistes Europeus estaven darrere de la candidatura dels líders opositors, a la qual posteriorment es van sumar els Patriotes per Europa. També un portaveu de l'Europa de les Nacions Sobiranes, el segon grup d'ultradreta de l'Eurocambra, ha confirmat que han fet costat a Machado i González Urrutia.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha assegurat que Machado i González Urrutia representen tots els veneçolans dins i fora del país que "lluiten per a restaurar la llibertat i la democràcia enfront de la injustícia". "Lluiten per una transició de poder lliure, justa i pacífica i han defés sense por els valors de milions de veneçolans i este Parlament Europeu: la justícia, la democràcia i l'estat de dret. Confiem que Veneçuela i la democràcia prevaldran", ha dit Metsola.

"Este és un premi fonamentalment per a eixos homes i dones que hui estan perseguits” María Corina Machado - Líder de l'oposició veneçolana

El líder opositor veneçolà Edmundo González Urrutia, refugiat a Espanya des de principis del mes de setembre, ha agraït la "solidaritat" europea amb el poble veneçolà i ha insistit que "la lluita continua" perquè "el règim persisteix a bloquejar el canvi polític" al país. "Per damunt de qualsevol altra cosa, este premi encarna la profunda solidaritat dels pobles d'Europa amb el poble veneçolà i la seua lluita per la recuperació de la democràcia", ha continuat González.

Per la seua part, María Corina Machado ha dedicat el premi als veneçolans "perseguits per la tirania", en al·lusió al govern de Nicolás Maduro, a qui acusa d'haver comés frau en les presidencials del 28 de juliol. "Este és un premi fonamentalment per a eixos homes i dones que hui estan perseguits, que han hagut de deixar el seu país, que estan separats de la família, que estan amagats", ha afirmat als mitjans l'exdiputada, que manté ocult el seu parador a Veneçuela davant de les amenaces de l'executiu que la responsabilitzen per la violència deslligada en el context de la crisi postelectoral. Al seu juí, és un "gran honor" que premia "la lluita per la llibertat el que hui anima cada veneçolà".

També et pot interessar

stats