L'opositor rus Aleksei Navalni és condemnat a dènou anys més de presó per extremisme

L'equip del polític ha assegurat que l'objectiu d'aquestes decisions judicials és aterrir la població de Rússia

El líder opositor, Aleksei Navalni, ha participat en el juí de manera telemàtica
El líder opositor, Aleksei Navalni, ha participat en el juí de manera telemàtica / Ievguénia Novojenina (Reuters)

La justícia russa ha condemnat aquest divendres l'opositor rus Aleksei Navalni a dènou anys de presó per extremisme i altres càrrecs. El polític, de 47 anys, haurà de complir la pena en un centre penitenciari amb un règim especial, amb presos condemants a cadenes perpètues.

Navalni ha estat jutjat en una presó de la regió de Vladímir, a 200 quilòmetres de Moscou, on està intern per una altra condemna de nou anys per estafa. L'opositor és acusat de crear una organització extremista, en al·lusió al Fons de Lluita contra la Corrupció (FBK), fundat en 2011 i il·legalitzat fa dos anys. El FBK va irritar en gran manera el Kremlin perquè va denunciar l'enriquiment il·lícit dels alts funcionaris, inclòs el president Vladímir Putin, al qual va acusar el 2021 de tindre un sumptuós palau a la vora de la mar Negra.

Cal recordar que fa dos anys la justícia russa ja va declarar "extremistes" diverses organitzacions vinculades al líder de l'oposició al país. L'equip de Navalni ha assegurat que l'objectiu d'aquestes decisions judicials és aterrir la població de Rússia, a qui ha animat a resistir el que considera "dolents i lladres en el Kremlin".

L'ONU, la UE i els Estats Units condemnen la sentència

Tant la Unió Europea com l'ONU han condemnat la sentència contra el líder opositor. Així, l'Alt Representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha remarcat que "aquest veredicte està políticament motivat i demostra la continuada instrumentalització del sistema legal rus". En un comunicat, els Vint-i-set han reiterat la petició a Rússia perquè complisca amb la "mesura cautelar del Tribunal Europeu de Drets Humans, que ha exigit l'alliberament immediat" del polític.

En aquesta línia s'ha pronunciat també l'alt comissionat de l'ONU per als drets humans, Volker Türk. A més de demanar que siga alliberat, ha denunciat que la condemna "es basa en acusacions vagues, massa obertes, sobre 'extremisme', i es dicta després d'un judici a porta tancada a les mateixes instal·lacions on Navalni complia ja altres sentències a presó d'onze anys i mig".

A la condemna s'ha sumat poc després el govern dels Estats Units, que ha sol·licitat aquest divendres l'alliberament "immediat" de Navalni i ha qualificat d'"injusta" la nova condemna.

"Els Estats Units condemnen enèrgicament la condemna de Rússia al líder de l'oposició Aleksei Navalni per càrrecs de motivació política. El Kremlin no pot silenciar la veritat. Navalni ha de ser alliberat", ha emfatitzat en xarxes socials el secretari d'Estat, Antony Blinken.

També et pot interessar

stats