L'opositor veneçolà Edmundo González: "Venien per mi i el més prudent era anar-me'n"

L'excandidat a la presidència de Veneçuela desvincula el govern i l'ambaixador d'Espanya de les pressions per a eixir del país, en una entrevista a l'agència Reuters, hores després de publicar una carta en un sentit similar

L'excandidat a la presidència de Veneçuela, exiliat a Espanya, Edmundo González
L'excandidat a la presidència de Veneçuela, exiliat a Espanya, Edmundo González / Reuters

L'excandidat a la presidència de Veneçuela, Edmundo González, assegura que va buscar refugi diplomàtic després de saber que les forces de seguretat del president Nicolás Maduro el buscaven. "Un funcionari de seguretat em va dir que venien per mi així que el més prudent era anar-me'n", ha explicat l'opositor en una entrevista a l'agència Reuters, durant la qual ha tornat a desvincular el govern espanyol de les presumptes pressions perquè abandonara el país que el Partit Popular atribueix a l'executiu de Pedro Sánchez.

González ja ho havia fet hores abans en una carta i ha insistit en l'entrevista. El govern de Veneçuela ha publicat fotografies de la signatura de l'acord de González per a eixir del país, on reconeix la victòria de Nicolás Maduro, a canvi de protecció de la seua família i béns. En la imatge, captada a l'ambaixada d'Espanya, l'acompanya el cap de l'Assemblea Nacional Jorge Rodríguez, la vicepresidenta Delcy Rodríguez i el delegat espanyol. L'opositor assegura que va firmar-la "coaccionat" durant un estira-i-arronsa de 48 hores amb els representants de Maduro. No obstant això, ha llevat tota responsabilitat a l'ambaixador, Ramón Santos Martínez.

"Ell ens va facilitar l'espai per a les converses, no va participar en les discussions que teníem", ha explicat González, que entén que l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va mediar perquè el govern de Maduro permetera la seua eixida, com ha fet en el cas d'altres opositors polítics exiliats a Espanya.

En el moment de prendre la decisió, sobre Edmundo González hi havia una ordre de crida i cerca. Un tribunal veneçolà n'havia emés una disposició de detenció contra ell acusant-lo de conspiració i altres delictes, després que Maduro diguera que l'oposició estava intentant derrocar-lo amb un cop d'estat. L'opositor, de 75 anys, ha dit Reuters que podria haver estat empresonat i possiblement torturat si s'haguera quedat a Veneçuela.

González va dir que primer va buscar refugi a l'ambaixada holandesa i després de 32 dies va prendre la decisió d'abandonar Veneçuela, traslladant-se a la residència de l'ambaixador espanyol per a fer una sol·licitud d'asil des de Madrid. Assegura que l'abanderada de l'oposició, María Corina Machado, no va saber res del pla d'abandonar el país fins al dia anterior a acudir a l'ambaixada espanyola.

Sobre els motius de la seua marxa, ha dit que necessita ser lliure per a buscar el suport dels líders mundials per a ser president, ja que encara confia en un traspàs pacífic del poder a Veneçuela.

"Vull garantir que es respecte la voluntat dels huit milions de veneçolans que em van votar el 28 de juliol", va dir, en referència a les afirmacions de l'oposició d'una victòria contundent basada en els comptes de vots que ha publicat. "Esta és una decisió que ja s'ha pres i aspire a respectar-la plenament", ha manifestat.

També et pot interessar

stats