L'opositor veneçolà Edmundo González aterra a Espanya per a demanar asil polític
El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha confirmat que Espanya tramitarà i concedirà el dret a l'asil a González i la dona
L'excandidat presidencial i líder de la major coalició opositora de Veneçuela, Edmundo González Urrutia, ha aterrat a primera hora de la vesprada d'este diumenge a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid), després de fer una parada tècnica a l'illa Terceira de l'arxipèlag de les Açores per a carregar combustible.
A l'arribada a Madrid, González ha sigut rebut per la secretaria d'Estat per a Iberoamèrica i l'Espanyol en el Món, Susana Sumelzo, segons han apuntat fonts del Ministeri d'Afers Estrangers. Este departament també ha indicat que a partir d'ara començaran els tràmits per a la petició d'asil polític, la resolució de la qual serà favorable, "donat el compromís d'Espanya amb els drets polítics i la integritat física dels veneçolans i les veneçolanes".
Este diumenge de matí, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha anunciat en un missatge en la xarxa social X i més tard en declaracions als mitjans de comunicació, que Edmundo González havia abandonat Veneçuela i volava en direcció a Madrid en un avió de les Forces Aèries espanyoles. Albares també ha avançat que Espanya tramitarà i concedirà el dret a l'asil a González i l'esposa.
Des del Ministeri d'Afers Estrangers, a més, s'ha informat que l'executiu espanyol "ha disposat els mitjans diplomàtics i materials necessaris per al seu trasllat, realitzat a petició seua [de González]".
Espanya diu que no ha negociat l'eixida amb el govern de Maduro
Esta operació diplomàtica, l'eixida de González de Veneçuela, fa setmanes que està en marxa i va ser ahir dissabte de matí quan González es va reunir en una ambaixada europea amb diversos diplomàtics espanyols per a acabar de tancar-la. Este diumenge, el ministre d'Afers Estrangers ha volgut matisar que no hi ha hagut cap negociació entre l'executiu espanyol i el veneçolà sobre l'eixida de González del país. No obstant això, el diari El País sí que manté que l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero ha fet un paper clau en les gestions.
En la mateixa línia s'ha pronunciat el govern chavista. La vicepresidenta executiva del país, Delcy Rodríguez, informava a primera hora del matí en el seu compte d'Instagram que González havia abandonat Veneçuela amb un salconduit concedit "en nom de la tranquil·litat i la pau política" i després que "hagen ocorregut els contactes pertinents entre ambdós governs". De vesprada, el fiscal general de Veneçuela ha insistit que l'executiu veneçolà i espanyol "acordaren l'atorgament del salconduit".
Edmundo González té una orde de detenció a Veneçuela per frau electoral
Sobre Edmundo González —que va representar la líder de l'oposició veneçolana Maria Corina Machado en les últimes eleccions presidencials del 28 de juliol perquè ella està inhabilitada— pesa una orde de detenció, per haver acusat el govern de Nicolás Maduro de frau, en declarar-se vencedor de les eleccions.
Està acusat d'usurpació de funcions, sostracció de document públic, instigació a la desobediència, conspiració, sabotatge i associació per a delinquir. Tots els delictes estan relacionats amb la publicació de les actes electorals que provarien la victòria de l'oposició en les eleccions veneçolanes.
Immediatament després dels comicis presidencials, en les quals l'ens electoral va atorgar la victòria a Maduro, va esclatar una crisi política: l'oposició va assegurar que González Urrutia era el guanyador i va certificar l'afirmació amb les còpies del "83,5% de les actes electorals". La Plataforma d'Unitat Diplomàtica (PUD) assegura que van ser recaptades per membres i testimonis de taula, tot i que l'executiu de Maduro assegura que són "documents falsos".
Este diumenge, José Manuel Albares ha tornat a assegurar que no reconeixeran la victòria de Maduro fins que es presenten les actes i es puguen verificar. "Espanya estarà sempre ahí per a afavorir el diàleg i la negociació entre el govern i l'oposició, per a aconseguir una eixida que ha de ser pacíficament i genuïnament veneçolana entre veneçolans", ha manifestat. També ha recordat que són més de 100.000 veneçolans i veneçolanes els que s'han acollit ja a l'estatut especial de l'asil.
El PSOE trau pit i el PP planteja dubtes
L'arribada de González a Espanya ha generat reaccions tant en les files del PP, que s'ha mostrat escèptic, com en les del PSOE, que demanen als populars que reconeguen el treball de l'executiu de Sánchez.
I és que, segons han considerat els socialistes en un missatge publicat en el compte de X del partit, el PP "passe el que passe" sempre "va a la contra".
Un missatge que arribava com a resposta a la publicació del vicesecretari d'Institucional del PP, Esteban González Pons, en què ha plantejat dubtes sobre la conveniència de l'arribada. Pedro Sánchez i "els oficis corruptes" de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, ha escrit González Pons en la seua X, "haurien de ser parcs en autolloances".
En la mateixa línia s'ha pronunciat el cap del Consell: "Se li nota massa al govern d'Espanya que està encantat del fet que qui hauria d'estar governant a Veneçuela vinga a Espanya en asil polític. No sé si ha sigut idea de Sánchez o de Zapatero, però han aconseguit que isca del país", ha dit Carlos Mazón.