L’Organisme Internacional d'Energia Atòmica viatja a Rússia per a parlar de la central de Zaporíjia

La central més gran d’Europa es troba en mans del govern de Putin i sota l’amenaça de bombardejos constants

Imatge d'arxiu de la central nuclear de Zaporíjia
Imatge d'arxiu de la central nuclear de Zaporíjia / Alexander Ermochenko (Rússia)

El director general de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), Rafael Grossi, es reuneix aquest dimecres a Rússia amb les autoritats locals per a abordar la seguretat de la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada des de fa més d'un any per les tropes russes. És la més gran d'Europa i està sota bombardejos constants en el marc de la campanya militar russa a Ucraïna.

El dilluns de la setmana passada, Grossi es va reunir en la part controlada per Ucraïna a la localitat de Zaporíjia amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski; dijous va visitar la central nuclear, la gestió de la qual va assumir Rússia il·legalment després d'annexionar-se la província meridional el setembre del 2022. Durant la visita a la central, el director general va afirmar que l'agència de l'ONU treballa en un nou concepte per a protegir la planta, centrat en la protecció directa i local, en lloc d’establir una zona de seguretat al voltant.

Segons Grossi, la situació “no està millorant, sinó –al contrari– que les hostilitats al voltant del territori s'estan intensificant”, motiu que fa prendre “totes les mesures possibles” per a protegir-la “de qualsevol atac”. Per la seua part, Rússia està “oberta al diàleg”, a “trobar solucions” i la prioritat més gran que té és garantir “la seguretat nuclear”, segons va assegurar Renat Karchaa, assessor de Rosenergoatom, l’operadora de les plantes nuclears russes. 

El Kremlin encara no ha confirmat si el president rus, Vladímir Putin, participarà en aquesta reunió amb Grossi.

També et pot interessar

stats