Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

L'organisme de salut pública d'Àfrica declara l'emergència continental per pigota del mico

En el que va del 2024, el continent ha registrat més de 15.000 contagis i 461 morts per esta infecció en díhuit països

Pigota del mico, en un exemple

L'organisme de salut pública d'Àfrica ha declarat este dimarts l'emergència de salut pública de seguretat continental, per la malaltia coneguda com a pigota del mico i ha anunciat que en les pròximes setmanes presentarà un pla de resposta comuna "per a actuar amb rapidesa i decisió", segons ha declarat el director general dels Centres per al Control i Prevenció de Malalties d'Àfrica (CDC d'Àfrica), Jean Kaseya. En el 2024 fins ara el continent ha registrat més de 15.000 contagis i 461 morts per esta infecció en díhuit països.

Kaseya ha instat els estats membres de la Unió Africana, organisme del qual depenen els CDC d'Àfrica, a "donar via ràpida a l'autorització d'emergència, que tindrà un paper fonamental per a salvaguardar la salut pública i garantir l'accés ràpid a intervencions que salven vides".

Els CDC d'Àfrica van advertir dijous passat del ràpid ritme de propagació de la malaltia i van avançar la seua intenció de declarar l'emergència d'abast continental, la màxima forma d'alerta. Segons les dades donades a conéixer llavors per Kaseya, entre el 2023 i el 2024 hi ha hagut un augment del 160% dels casos a Àfrica; és a dir, enguany hi haurà "més del doble del que va haver-hi el 2023 i fins i tot més".

El director del major organisme de salut pública africà ha tornat a assenyalar que es necessitarien més de deu milions de dosis de la vacuna per a contindre l'emergència, una xifra que està lluny de les 200.000 disponibles en este moment. "Tenim un pla clar per a garantir més de deu milions de dosis", ha assegurat, de les quals tres milions arribaran el 2024, però no ha donat detalls sobre el projecte.

Els casos d'esta malaltia, el principal focus infecciós de la qual és la República Democràtica del Congo (RDC), ja va ser una emergència sanitària d'abast internacional entre el 2022 i el 2023, i s'estan multiplicant a Àfrica. S'han notificat per primera vegada a Burundi, Kenya, Ruanda i Uganda, mentre que també en l'RDC s'han observat casos en províncies que no havien estat afectades anteriorment. La República Centreafricana ha sigut l'últim.

El virus es transmet principalment per contacte directe o indirecte amb sang, fluids corporals, les lesions de la pell o les mucoses d'animals infectats.

Dissabte passat, el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va confirmar que el comité d'emergència que l'assessora sobre els brots epidèmics que poden tindre repercussions internacionals analitzaria este dimecres si es torna a declarar esta malaltia una emergència de salut pública d'importància internacional.