L'OTAN adverteix que intervindrà si es posa en perill l'estabilitat de Kosovo
Kosovo ajorna fins a setembre la prohibició de documents i matrícules sèrbies al seu territori després de les tensions d'aquest diumenge a la nit a la frontera
La Força Internacional de Seguretat per a Kosovo (KFOR) de l'OTAN està disposada a intervindre si es posa en perill l'estabilitat al nord de Kosovo, segons ha advertit l'organització militar aquesta nit en un comunicat difós a través de la xarxa social Twitter.
La nit de diumenge han sorgit fortes tensions entre Kosovo i Sèrbia amb bloquejos dels passos fronterers i carreteres, poques hores abans del començament aquest dilluns de l'aplicació per part de Pristina de la prohibició de documents i matrícules sèrbies a Kosovo, mesura a la qual s'oposen els serbis.
Després d'admetre que "la seguretat en el nord de Kosovo és tibant", la KFOR assenyala que "prendrà totes les mesures necessàries" per a mantindre un entorn segur d'acord amb el seu mandat de les Nacions Unides, emanat de la resolució 1244 de 1999.
Kosovo ajorna la prohibició de documents serbis
El Govern de Kosovo ha decidit aquest dilluns ajornar un mes, fins a l'1 de setembre, l'aplicació de la prohibició de documents i matrícules sèrbies al seu territori després de les tensions que es van viure anit en dos punts fronterers entre tots dos països. La decisió va ser presa després d'una reunió amb l'ambaixador estatunidenc a Kosovo, Jeffrey Hovenier.
El primer ministre, Albin Kurti, condiciona l'ajornament a la retirada de les barricades col·locades pels serbis locals en protesta per la mesura.
El president serbi, Aleksandar Vucic, ha declarat que es treballa perquè "es calme la situació". A més, assegura que ha demanat a representants internacionals ajuda perquè Kosovo ajorne les decisions i continue el diàleg per a la solució dels problemes.
Bloquejos dels passos fronterers i carreteres
La Policia de Kosovo va tancar anit els passos fronterers de Brnjak i Jarinje per al trànsit i va desplegar les seues patrulles en el nord kosovar, on es concentra la minoria sèrbia. Per la seua banda, els serbis van instal·lar barricades a les carreteres que porten de Mitrovica, on són majoria, cap a aquests dos passos fronterers.
Pristina va anunciar al juny que no acceptarà a partir d'agost els documents d'identitat ni les matrícules sèrbies al seu territori, i assegura que és una una mesura de reciprocitat, perquè Belgrad tampoc accepta els seus documents ni matrícules.
Segons les noves mesures posposades a setembre, les persones que entren a Kosovo amb carnets d'identitat serbis rebran un document temporal kosovar vàlid durant 90 dies.
A més, les matrícules emeses per Sèrbia per a ciutats kosovars de majoria sèrbia hauran de ser substituïdes per les oficials de Kosovo.
La prohibició de circular a Kosovo amb matrícules sèrbies ja va provocar el setembre de 2021 talls de carreteres per part de la minoria sèrbia-kosovar.
Kosovo va reaccionar desplegant forces especials, amb blindats i armes automàtiques, i Sèrbia va elevar el nivell d'alerta de les tropes prop de la frontera.
El govern serbi assegura que l'objectiu de Pristina és expulsar als serbis del nord del país.
L'exprovincia sèrbia va proclamar el 2008 la independència, que Sèrbia no reconeix, i que ha sigut secundada pels Estats Units i la majoria dels socis de la UE, però no per Rússia, la Xina, l'Índia, el Brasil o Espanya, entre d'altres.