L'OTAN convidarà Ucraïna a convertir-se en membre quan "complisca les condicions"

Damunt la taula, el futur de l'Aliança, l'encaix de la pròxima adhesió de Kíiv i un probable increment del suport militar perquè puga guanyar la guerra contra Rússia

Stoltenberg (centre) es reuneix amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan (esquerra), i el primer ministre suec, Ulf Kristersson (dreta)
Stoltenberg (centre) es reuneix amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan (esquerra), i el primer ministre suec, Ulf Kristersson (dreta) / Henrik Montgomery (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de juliol 2023 - 09:43 Actualitzat: 11 de juliol 2023 - 18:15

Els líders de l'OTAN han acordat aquest dimarts convidar Ucraïna a convertir-se en membre de l'organització quan els aliats així ho acorden i quan el país complisca les condicions necessàries, segons ha informat el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg. Ho ha dit en una roda de premsa davant dels mitjans durant la cimera de caps d'estat i govern de l'OTAN que se celebra aquest dimarts i dimecres a Vílnius, la capital de Lituània, una cimera decisiva en què s'abordarà el futur de l'Aliança Atlàntica, amb el rerefons del conflicte bèl·lic a Ucraïna

Preguntat per les declaracions del president ucraïnés, Volodímir Zelenski, mentre es dirigia a la cimera, sobre que és "absurd" que l'Aliança no anara a donar una data d'invitació al seu país, Stoltenberg ha recalcat que els aliats "han decidit un fort, unit i positiu missatge a Ucraïna sobre un suport durador, però també un missatge positiu sobre el camí cap a la filiació". Stoltenberg ha indicat que els líders dels 31 països aliats també han acordat simplificar el procés de la futura adhesió ucraïnesa a l'OTAN, en acceptar eliminar el denominat pla d'acció per a l'adhesió (MAP, en les sigles en anglés) per a Ucraïna. Aquesta decisió suposa que el govern ucraïnés no hauria de participar en un programa de diversos anys per a demostrar que ha dut a terme les reformes militars, econòmiques i polítiques necessàries per a unir-se a l'aliança militar.

Els aliats també han aprovat un nou programa pluriennal que garantisca la plena interoperativitat de les forces ucraïneses amb les de l'OTAN. A més, els mandataris han acceptat elevar el nivell de la relació política mitjançant la creació del Consell OTAN-Ucraïna, un fòrum en el qual totes dues parts participaran com a iguals.

Així mateix, el secretari general de l'organisme, Jens Stoltenberg, ha qualificat la cimera d'"històrica" poc abans de començar la reunió, en al·lusió al desbloqueig de Turquia anunciat a última hora de dilluns perquè Suècia s'incorpore a l'OTAN. "Estem en un moment històric, en una cimera que serà històrica", ha afirmat el noruec en el fòrum previ a l'inici oficial de la reunió, a la qual assisteix, a més de la trentena de socis, la mateixa Suècia en qualitat de convidada.

Stoltenberg va donar a conéixer l'alçament del veto imposat per Turquia a l'ingrés del país nòrdic després de la trobada que va mantindre amb el primer ministre suec, Ulf Kristersson, i el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

El dirigent de l'OTAN ha remarcat que a aquest "èxit inicial" han de seguir, no obstant això, "avanços concrets", tant en la defensa de l'aliança com per a "marcar el camí" a una incorporació futura d'Ucraïna, cosa que per a ell ha de produir-se "tan prompte com siga possible i les circumstàncies ho permeten".

El líders ofereixen més ajudes militars a Ucraïna i suport al seu futur en l'Aliança

En arribar a la cimera, els líders dels països membres de l'OTAN han anunciat nous lliuraments d'armes a Ucraïna i han donat suport a la incorporació del país a l'Aliança. “En la cimera prendrem decisions importants, enviant un missatge clar a Ucraïna que estarem al seu costat tot el temps que calga, i esperem que els aliats també reiteren el compromís de proporcionar suport militar al país per a ajudar-lo a alliberar més territori”, ha anunciat el secretari general de l'OTAN en arribar a la cita.

Pel que fa a l'ingrés en l'Aliança que anhela Kíiv, Stoltenberg ha confiat també que els aliats “envien un missatge clar i positiu sobre el camí per a l'adhesió d'Ucraïna”, mentre que el president polonés, Andrzej Duda, ha defensat “establir un recte i clar camí per a Ucraïna cap a l'OTAN”. Per la seua banda, el president francés, Emmanuel Macron, ha anunciat l'enviament a Ucraïna de míssils d'abast mitjà de tipus Scalp perquè puga protegir el seu territori. “L'important per a nosaltres hui és enviar un missatge de suport a Ucraïna, d'unitat per part de l'OTAN i de determinació que Rússia no pot guanyar aquesta guerra”, ha precisat Macron.

Pel que fa a Alemanya, el canceller, Olaf Scholz, ha destacat la importància de Turquia com a soci de l'Aliança Atlàntica. i ha anunciat un nou paquet d'ajuda militar per valor de vora 700 milions d'euros per a les forces armades ucraïneses que inclou, entre d'altres, sistemes de defensa aèria, tancs i artilleria. 

Espanya enviarà militars a Eslovàquia i augmentarà els de Romania

A l'arribada a la cimera, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que Espanya desplegarà efectius militars a Eslovàquia i augmentarà els que té a Romania per a reforçar el front oriental de l'Aliança. El cap de l'executiu, acompanyat de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha destacat la importància de la cimera perquè s’hi desenvoluparà el concepte estratègic de l'Aliança que es va aprovar en la reunió de l'any passat a Madrid.

Un dels eixos de la intervenció de Sánchez en la reunió, que se centrarà en la situació a Ucraïna, serà el ple compromís d'Espanya amb l'OTAN, i en aquest context ha emmarcat l'anunci de nous efectius militars espanyols en el front oriental. Serà la primera vegada que Espanya envie militars a Eslovàquia, mentre que augmentarà en un nombre encara sense determinar els que té desplegats a Romania, on hi ha un radar del Grup Mòbil de Control Aeri (Grumoca) amb uns quaranta militars encarregats de mantindre l'activitat de l'equip.

També et pot interessar

stats