L'amenaça d'una guerra química a Ucraïna per part de Rússia activa les alarmes de l'OTAN

La cimera de l'OTAN pacta reforçar la capacitat d'Ucraïna davant d'un atac químic o biològic, que els membres de l'Aliança temen que Moscou estiga preparant

Posat dels membres de l'OTAN per a la cimera de l'aliança, amb el secretari general Jens Stoltenberg i el president del EUA, Joe Biden, al mig
Posat dels membres de l'OTAN per a la cimera de l'Aliança, amb el secretari general Jens Stoltenberg i el president dels EUA, Joe Biden, al mig / Henry Nichols (Reuters)

L'Aliança reunida hui a Brussel·les, i a la qual ha assistit el president dels Estats Units Joe Biden, anuncia que desplegarà les defenses químiques, biològiques i nuclears addicionals per a reforçar els grups de batalla existents. Els membres de l'OTAN han compartit el temor al fet que Rússia prepare un atac amb armes químiques contra Ucraïna buscant qualsevol pretext. Quan ha acabat la reunió i pel que fa a aquesta amenaça, Jens Stoltenberg, secretari general de l'organització —el mandat del qual s'ha prolongat un any— ha anunciat que l'Aliança reforçarà la capacitat d'Ucraïna per a defendre's de potencials atacs biològics, químics i nuclears. 

"El nostre principal comandant militar, el general Wolters, ha activat els elements de defensa química, biològica, radiològica i nuclear de l'OTAN", ha declarat el polític noruec en la roda de premsa posterior a la cimera de líders aliats que ha tingut lloc hui a Brussel·les. Les tropes de l'OTAN s'entrenen ja a Noruega. Reforçaran la defensa a Bulgària, Romania, Hongria i Eslovàquia. En total, 40.000 soldats operen sota el comandament de l'Aliança amb 130 avions i 140 embarcacions. 

L'OTAN instarà la Xina a implicar-se en la guerra d'Ucraïna per a afavorir "un final pacífic del conflicte". La informació l'ha filtrada una alta funcionària estatunidenca citada per agències com Reuters que ha estat present en la reunió a porta tancada entre el president dels Estats Units, Joe Biden, amb els membres de l'Aliança Atlàntica. La reticència de Pequín a condemnar la invasió russa i el temor que puga proporcionar suport a Moscou s'han convertit en una preocupació notable per a Biden. El president nord-americà desitja reforçar la unitat sobre aquest tema amb els seus aliats de cara a la cimera entre la Xina i la UE prevista per a l'1 d'abril.

“Fem una crida a tots els estats, inclosa la República Popular de la Xina, perquè defenguen l'orde internacional, inclosos els principis de sobirania i integritat territorial, tal com estan consagrats en la Carta de les Nacions Unides, perquè eviten donar suport a l'esforç bèl·lic de Rússia de qualsevol manera, i perquè no tiren avant cap acció que ajude Rússia a eludir les sancions”, han dit els líders reunits. Aquests han assegurat sentir-se preocupats per declaracions recents de funcionaris xinesos i han demanat a Pequín “que deixe d'amplificar les falses narratives del Kremlin, en particular sobre la guerra i sobre l'OTAN, i que promoga una resolució pacífica del conflicte”.

Durant la trobada d'aquest dijous, Biden ha reafirmat el compromís amb l'article 5 de l'organització, que obligaria els EUA a respondre si hi ha un atac contra qualsevol membre. Al mateix temps, ha destacat els compromisos per a reforçar l'est de l'Aliança amb quatre nous batallons a Bulgària, Romania, Hongria i Eslovàquia. 

Zelenski demana tancs i avions

En la reunió també ha intervingut el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que segons la mateixa font ha demanat un "augment de l'ajuda de seguretat d'Occident" al seu país. Encara que el president ucraïnés no ha fet una petició expressa a l'OTAN perquè active una zona d'exclusió aèria, ni tampoc de convertir el seu país en membre de l'Aliança Atlàntica.

Zelenski, ha demanat també a l'OTAN que oferisca a Kíiv "ajuda militar il·limitada", i en concret que entreguen als ucraïnesos avions i tancs perquè "és qüestió de vida o mort". "Ucraïna us demana avions perquè no perdem tanta gent i encara no hem rebut un sol avió [...]. Demanem tancs per a defendre les nostres ciutats [...]. Teniu almenys 25.000 tancs. Ucraïna està demanant-ne només 500", ha dit el president ucraïnés, que assegura no haver rebut cap resposta després d'un mes de l'inici de la invasió russa.

També et pot interessar

stats