L’ultradretà Milei s’imposa contra el peronista Massa i governarà a l'Argentina
El candidat electe que acaba d'eixir de les urnes aquest diumenge se situarà al capdavant d’un país amb la inflació per damunt del 140%, avança que no hi haurà “tebior” en les polítiques que posarà en marxa
L’ultradretà Javier Milei serà el president de l’Argentina, després de derrotar en els comicis d’aquest diumenge i imposar-se contra l’oficialista Sergio Massa per més d’onze punts d’avantatge. Milei va aconseguir un 55,69% dels sufragis enfront del 44,30% que va aconseguir el peronista Massa. El president electe ja ha avançat que "no hi ha lloc per a la tebior" en referència a les reformes estructurals que impulsarà a l’Argentina.
Milei assumirà la presidència el 10 de desembre. Des d’aquell moment es posarà al capdavant d’un país amb la inflació disparada, que està en el 142,7%, i un 40,1% de pobresa.
A pesar de les dificultats econòmiques, el líder de La Llibertat Avança ja va anunciar la nit electoral que, en el seu mandat, “no hi haurà lloc per al gradualisme, ni per a la tebior” i li va demanar al govern que tancarà una etapa d'ací a uns dies, que assumisca les responsabilitats fins que acabe el mandat.
Per la seua banda, el candidat derrotat, que ha estat al capdavant del Ministeri d’Economia, va estirar la mà al guanyador de les eleccions per a dur a terme la transició entre el govern del peronista Alberto Fernández i el que liderarà l’ultradretà, encara que l'encreuament d’acusacions entre els dos aspirants a la presidència del govern fa preveure que la transició no serà senzilla.
Mentrestant, el titular del Palau d'Hisenda va afirmar que, des d’aquest dilluns, “la tasca de donar certeses, de transmetre garanties sobre el funcionament polític, social i econòmic de l'Argentina és responsabilitat del nou president electe”, el líder de La Llibertat Avança va reclamar al govern que ara ix que es faça càrrec de les responsabilitats fins a l’últim dia de mandat.
Pel que fa a la victòria de Milei, la diferència de vots entre ell i Massa va ser superior a la que el 2015 van mantindre el conservador Mauricio Macri, que va ser elegit president amb el 51,34% dels sufragis, per damunt del peronista Daniel Scioli, el qual va obtindre el 48,66% dels suports.
Adeu al peronisme
El peronisme, el moviment polític i social que va sorgir del llegendari general Juan Domingo Perón, tres vegades president argentí, que ha governat durant 26 anys i mig des que es restablira la democràcia a l’Argentina, ha viscut, amb els comicis d’aquest diumenge, la segona pitjor derrota de la història.
El 1983, en les primeres eleccions després dels governs de facto, el radical Raúl Alfonsín es va imposar amb un 51,75% de vots al peronista Italo Luder (40,16%).
L'elecció de Massa com a gran aposta del peronisme per a aquests comicis va ser tan arriscada com necessària, ja que, sense un lideratge com el de la vicepresidenta, Cristina Fernández, o d'una nova figura que poguera capitalitzar un triomf, un perfil com el del ministre d'Economia era l'únic capaç d'afrontar aquest repte.
Milei ratifica la seua idea de privatitzar YPF i els mitjans públics
Una de les primeres declaracions del nou president electe argentí ha fet referència a les privatitzacions. Milei va assegurar durant la campanya electoral que privatitzaria la petroliera de majoria estatal, YPF i hui ho ha ratificat. "Tot el que puga ser a les mans del sector privat, serà a les mans del sector privat", va afirmar en una entrevista amb ràdio Mitre. La petroliera, creada el 1922, va ser privatitzada i venuda a Repsol el 1999. Des del 2012 està controlada per l'estat argentí. "El primer que cal fer és recompondre-la", ha dit Milei, en assenyalar "la deterioració" de l'empresa en termes de resultats que va fer que valguera "moltíssim menys" que quan es "va expropiar". Les accions han pujat més del 29% a Wall Street i més del 10% a l'Argentina, després que Milei proposara la privatització.
L'economista llibertari també vol privatitzar la televisió pública i la ràdio nacional i l'agència estatal de notícies Télam. "La Televisió Pública s'ha convertit en un mecanisme de propaganda", segons el líder del partit ultradretà La Llibertat Avança.
Confirmats els ministres de Justícia i Seguretat Social
D'altra banda, també s'han conegut els primers noms del seu govern. El Ministeri de Justícia estarà a càrrec de l'advocat penalista Mariano Cúneo Libarona i la seua excandidata a governadora de la província de Buenos Aires, Carolina Píparo, serà titular de l'Administració Nacional de la Seguretat Social (Anses), segons ha avançat Milei.
Libarona és un advocat defensor que es va tornar mediàtic en la dècada de 1990 en defensar l'exmànager de Diego Maradona, Guillermo Cóppola, després que li trobaren 400 grams de cocaïna a sa casa. També va cobrar rellevància en estar detingut tres mesos en el marc de la causa AMIA, acusat de coacció agreujada i encobriment pel suposat robatori d'un vídeo del despatx d'un jutge quan el lletrat representava a dos policies acusats de furt; no obstant això, el fet va ser declarat nul i tots van resultar absolts.
Per part seua, Píparo és treballadora social i va començar la seua carrera política en la secretaria d'assistència a la víctima i polítiques de gènere de La Plata, província de Buenos Aires.