El líder de Hezbol·là acusa Israel de perpetrar "crims de guerra"

Israel defensa que ha frustrat un complot d'assassinat i que comença una nova fase de la guerra

Membres de l'exèrcit libanès duen a terme una explosió controlada d'una bateria
Membres de l'exèrcit libanés duen a terme una explosió controlada d'una bateria / Reuters / Karamallah Daher

Els mortífers atacs atribuïts a l'exèrcit israelià, que van fer volar ràdios i buscapersones de Hezbol·là, "han creuat totes les línies roges", segons declaracions del líder de Hezbol·là, Hassan Nasrallah, en un discurs difós amb el soroll de fons dels avions de guerra israelians sacsejant els edificis a Beirut. "No hi ha dubte que hem estat sotmesos a un gran colp militar i de seguretat que no té precedents en la història de la resistència ni en la història del Líban", ha afegit des d'una localització secreta i en un discurs televisat.

El Líban i la milícia xiïta Hezbol·là han acusat Israel dels atacs als equips de comunicacions d'este grup armat, unes detonacions que han matat 37 persones i van ferir vora 3.000, aclaparant així els hospitals libanesos. "Este tipus d'assassinat potser no té precedents al món", diu Nasrallah, que ha acusat Israel de perpetrar "crims de guerra". "L'enemic va anar més enllà de tots els controls, lleis i morals", ha dit.

Israel no ha reaccionat explícitament als atacs, però diversos analistes apunten que els va dur a terme la seua agència d'espionatge, el Mossad. A més, el ministre israelià de Defensa ha avisat que "entrem en una nova fase de la guerra", mentre l'exèrcit està acumulant tropes a la frontera amb el Líban. Entre les unitats desplegades, està la 98a Divisió, una formació d'elit que estava combatent a Gaza. I de fet, Hezbol·là ha informat que els atacs aeris s'han représ a la zona fronterera este dijous de vesprada.

La por s'estén pel Líban

Els atacs han sembrat la por a tot el Líban, i moltes persones ha abandonat o destruït els seus dispositius electrònics per temor de portar bombes a les butxaques. "Qui pot estar segur amb el seu telèfon ara? Quan vaig saber el que va passar ahir, vaig deixar el telèfon a la moto i me'n vaig anar", ha declarat un veí.

Mentrestant, l'exèrcit libanès està fent explotar cercapersones i dispositius de telecomunicacions sospitosos en detonacions controlades en diferents zones i ha demanat a la ciutadania que denuncien qualsevol dispositiu sospitós.

Les autoritats libaneses han prohibit, a més, els transceptors i els buscapersones en els vols que isquen de l'aeroport de Beirut fins a nou avís, segons l'Agència Nacional de Notícies. També s'ha prohibit l'enviament d'estos dispositius per via aèria.

Els intercanvis de foc són constants

Hezbol·là va disparar míssils contra Israel l'endemà de l'atac transfronterer del 7 d'octubre del 2023 de Hamàs, fet que va generar la guerra a Gaza, i des d'aleshores s'han produït intercanvis de foc constants. Tot i que cap dels dos bàndols ha permés, de moment, que haja esdevingut una guerra a gran escala, sí que ha desencadenat l'evacuació de desenes de milers de persones de la zona fronterera d'ambdós bàndols.

El primer ministre libanés, Najib Mikati, ha demanat al Consell de Seguretat de les Nacions Unides que prenga una posició ferma per tal d'aturar esta "agressió i guerra tecnològica" d'Israel contra el seu país.

Israel diu que el seu conflicte amb Hezbol·là, com la guerra a Gaza contra Hamàs, forma part d'un enfrontament regional més ampli amb l'Iran, que patrocina ambdós grups i moviments armats a Síria, Iemen i l'Iraq.

També et pot interessar

stats