Líders europeus adverteixen que Elon Musk és un perill per a la democràcia
Macron i Starmer carreguen contra el multimilionari estatunidenc per secundar una "internacional reaccionària" i disseminar "mentides"
Diversos líders europeus han carregat este dilluns contra el magnat dels Estats Units Elon Musk, assessor del president electe, Donald Trump, i han advertit que suposa un perill per a la democràcia en immiscir-se en la política de països com Alemanya. Musk, que també és propietari de Tesla i la xarxa social X, entre altres negocis, ha mostrat obertament suport a la candidata a cancellera del partit ultradretà Alternativa per a Alemanya (AfD), Alice Weidel, per a les pròximes eleccions en este país.
El multimilionari, que formarà part de l'administració de Trump com a responsable del Departament d'Eficiència Governamental, ha titllat de "ximple" l'actual canceller alemany, Olaf Scholz, i ha anomenat "tirà antidemocràtic" al president d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, entre altres excessos verbals contra polítics europeus.
Sobre estes declaracions, la Comissió Europea (CE) ha insistit que Musk té dret a la llibertat d'expressió, però ha avisat que analitzarà qualsevol risc per a la democràcia de cara a les pròximes eleccions a Alemanya en virtut de la llei de serveis digitals comunitària. "Hi ha certs límits, especialment quan una plataforma s'utilitza o se n'abusa en eixe context", ha indicat el portaveu comunitari Thomas Regnier. L'empresari nord-americà ha anunciat en la seua xarxa social una entrevista en directe per a dijous amb Weidel, la formació del qual considera l'única capaç de "salvar Alemanya".
Una "internacional reaccionària"
Entre els dirigents de països europeus que més han alçat la veu contra Musk està el president francés, Emmanuel Macron, que l'ha acusat de "donar suport a una nova internacional reaccionària" i d'interferir en les eleccions d'altres països, com Alemanya. El mandatari gal ha alertat que hi ha "una internacional de reaccionaris" que representa "grans interessos financers privats", que aprofita que "les democràcies liberals no han sigut prou eficaces" en la protecció de la classe mitjana.
El primer ministre noruec, Jonas Gahr Støre, s'ha mostrat preocupat pels recents comentaris del multimilionari tecnològic Elon Musk sobre la situació política a Alemanya i altres països. "Crec que és preocupant que un home amb un accés enorme a les xarxes socials i grans recursos econòmics es fique de forma tan directa en els assumptes interns d'altres països. No és així com hauria de ser entre democràcies i aliats", ha dit en la televisió pública noruega NRK.
El líder del Partit Liberal d'Alemanya (FDP) i exministre de Finances, Christian Lindner, admirador del multimilionari, ha admés que la seua "intervenció" en la campanya electoral alemanya ha causat "enormes ones" d'indignació i l'ha acusat de voler "generar caos" i "afeblir" el país centreeuropeu en fer costat a la ultradreta.
Propagar "mentides i desinformació"
En els últims dies, Musk ha carregat també contra polítics britànics, com el primer ministre laborista, Keir Starmer, a qui va acusar en X de ser "culpable de crims terribles contra el poble britànic" per no investigar les "violacions massives" al Regne Unit quan era el cap de la Fiscalia. També ha rebut dards la viceministra britànica de Protecció i Violència contra les dones i xiquetes, Jess Phillips, a la qual va qualificar d'"apologista del genocidi per violació" i de qui va dir que hauria de ser "empresonada" per rebutjar la sol·licitud d'una investigació pública sobre bandes organitzades d'abús sexual infantil.
En resposta a estos atacs verbals, Starmer ha defensat la seua viceministra dels qui "propaguen mentides i desinformació", en referència a Musk. El primer ministre britànic ha sentenciat que "aquells que propaguen mentides no estan interessats en les víctimes" perquè esta classe de paraules busquen "promoure la intimidació i les amenaces de violència, confiant que els mitjans de comunicació ho amplifiquen".