Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Els líders europeus donen quinze dies a Brussel·les per a tindre una proposta "clara" que baixe el preu del gas

Asseguren que no es deixaran "intimidar" per l'amenaça nuclear de Putin i garanteixen que continuaran desenvolupant una estratègia pròpia

El president espanyol, Pedro Sánchez, i l'alt representant de la UE per a Afers Estrangers, Josep Borrell, divendres a Praga / David W Cerny (Reuters)

L'hivern s'acosta i la pressió davant el risc de desabastiment energètic és cada vegada més gran. Els líders de la Unió Europea ja discuteixen obertament sobre el mecanisme per a limitar el preu del gas en el continent, com demana Espanya des de fa més d'un any. En una cimera de caps d'estat i de govern celebrada divendres a Praga, els Vint-i-set han encarregat a la Comissió Europea que pose damunt la taula propostes "clares i concretes" i no "vagues" per a intervindre el mercat gasístic amb l'objectiu d'abaratir els preus energètics. Una tasca que l'executiu comunitari, comandat per l'alemanya Ursula von der Leyen, ha de presentar en un termini de dues setmanes, abans de la pròxima cimera que tindrà lloc el 20 i 21 d'octubre.  

Els Vint-i-set han acostat postures sobre la qüestió en un debat a Praga que s'ha allargat durant unes tres hores. El diagnòstic és l'element compartit: hi ha unanimitat sobre la necessitat d'actuar urgentment. Més encara després de les explosions en els gasoductes Nord Stream, que han tallat el subministrament a Alemanya i han incrementat automàticament la demanda i la pressió en el mercat. No hi ha consens, però, sobre les mesures que serien més efectives o menys perjudicials per a intervindre els preus. 

"Les coses s'estan movent", ha resumit als mitjans l'encara primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi. Entre altres qüestions, s'ha discutit sobre la desvinculació del preu del gas del de l'electricitat, així com l'alliberament de drets d'emissió de carboni addicionals, ha precisat en una roda de premsa Petr Fiala, el primer ministre de la República Txeca. És el país que ostenta ara mateix la presidència rotatòria de la UE.

D'altra banda, els líders europeus han deixat clar que es prenen "molt seriosament" les amenaces nuclears del president rus, Vladímir Putin, en relació amb la guerra a Ucraïna, però asseguren que la UE no es deixarà "intimidar" i mantindrà "la sang freda". "Les amenaces no ens intimidaran. Mantindrem la sang freda i denunciarem, cada vegada, el caràcter irresponsable de les amenaces", ha declarat el president del Consell Europeu, Charles Michel, després de la reunió. Una afirmació que arriba poc després que el president dels Estats Units, Joe Biden, haja dit que el món està més prop de l'apocalipsi nuclear del que ho ha estat des de la crisi dels míssils de Cuba el 1962, en plena guerra freda.

Per la seua banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha insistit en la mateixa idea i ha garantit que la UE continuarà desenvolupant la seua pròpia estratègia a pesar de les amenaces de Rússia, contra la qual el bloc comunitari acaba d'aprovar un nou paquet de sancions per l'annexió il·legal de diverses regions ucraïneses

També et pot interessar