Els líders de la Unió Europea ratifiquen el suport a Ucraïna
Hongria no ha signat l'acord en el qual els 26 han evitat comprometre's amb els 40.000 milions d'ajuda addicional que havia proposat Kaja Kallas
La Unió Europea mantindrà el suport a Ucraïna i la pressió sobre Rússia. És el que s’extrau de les conclusions que este dijous ha aprovat el Consell Europeu, en les quals s'insta la Comissió Europea a "prendre ràpidament totes les mesures necessàries per a avançar el finançament sota el mecanisme per a Ucraïna” i a través del G7.
En el text que han aprovat els caps d'estat i de govern de la Unió Europea en la reunió que han tingut per a abordar la despesa comuna en matèria de defensa, s'arreplega que “la Unió Europea continuarà proporcionant a Ucraïna un suport financer regular i predictible”. És una de les conclusions a què han arribat com a part del compromís de suport a Ucraïna, al qual no s’ha sumat l'Hongria de Viktor Orbán.
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, connectat a la reunió per videoconferència, ha subratllat "l'indestructible suport" del Consell Europeu "a la independència, sobirania i integritat territorial d'Ucraïna dins de les seues fronteres reconegudes internacionalment" i ha celebrat els avanços en les converses de pau que impulsa el president dels Estats Units, Donald Trump, i l'alto el foc parcial aconseguit i ha instat "a demostrar una voluntat política real per a posar fi a la guerra".
Les línies de compromís dels signants no inclouen els 40.000 milions que demanava Kallas
Els signants han marcat els punts clau del suport a Ucraïna arreplegant en el text afirmacions com que "un camí creïble cap a la pau ha d'incloure esforços d'ajuda humanitària, en particular l'intercanvi de presoners de guerra, l'alliberament de civils i la tornada de tots els xiquets ucraïnesos i altres civils deportats i traslladats il·legalment a Rússia i Bielorússia".
També s’han arribat a establir línies generals sobre el lliurament de munició, sobre la qual han ressaltat, sobretot en el cas de la munició d'artilleria de gran calibre i míssils, la necessitat "d'intensificar urgentment els seus esforços per a atendre les necessitats militars i de defensa urgents d'Ucraïna".
Però en el text no s'esmenten els 40.000 milions d'euros d'ajuda addicional que l'ex primera ministra d'Estònia i actual coordinadora de la política exterior europea, Kaja Kallas, havia proposat enviar a Kíiv.
A més, el consens de la UE ha dit estar disposat a "augmentar la pressió sobre Rússia, fins i tot mitjançant noves sancions i l'enfortiment de l'aplicació de les mesures existents, incloent-hi nous mitjans i accions per a evitar la seua elusió, amb la finalitat d'afeblir-ne la capacitat per a continuar la guerra d'agressió”.
El bloc comunitari ha agregat que "els actius de Rússia han de continuar immobilitzats fins que el país cesse la guerra d'agressió contra Ucraïna i la compense pels danys causats per esta guerra".
El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que hi ha participat com a convidat, ha reiterat el suport de la UE "a una pau integral, justa i duradora” basada en els principis de la Carta de l'ONU i el dret internacional.