Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

La llei estrela de Biden: més fons per al canvi climàtic i pujades d'impostos a grans empreses

El president estatunidenc busca reforçar-se de cara a les eleccions legislatives de novembre amb la norma més ambiciosa del seu mandat

Biden, aquest dimarts durant la presentació de la llei / Leah Millis

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha signat aquest dimarts la Llei de Reducció de la Inflació, una iniciativa clau del demòcrata que contempla més fons per a combatre el canvi climàtic, augmenta els impostos a les empreses i amplia les cobertures mèdiques de la població. 

Pretén consolidar-se com la norma estrela de Biden, qui busca eixir reforçat de cara a les eleccions legislatives de novembre, just en l'equador del seu mandat. Ell l'ha qualificada d'"una de les més importants de la història del país". "Els demòcrates van votar a favor de reduir el dèficit per a combatre la inflació, fent que els rics i les grans corporacions paguen una part més justa, mentre que tots els republicans es van oposar a exigir que les grans corporacions paguen un impost mínim del 15%", ha apuntat en un acte a la Casa Blanca.

Per a deixar clar que la llei és un projecte estrela, realitzarà durant les pròximes setmanes una gira pels Estats Units per a explicar els avantatges de la norma, que aspira a reduir la inflació en plena escalada de preus per la pandèmia i la guerra d'Ucraïna. A més, el 6 de setembre organitzarà un esdeveniment per a celebrar la promulgació del paquet fiscal, sanitari i ambiental, aprovat divendres passat pel Congrés, i que té nombroses inversions a llarg termini.

La Llei de Reducció de la Inflació contempla més de 400.000 milions de dòlars en noves inversions, quasi totes centrades a donar un impuls a la indústria de l'energia verda al país i a reduir les emissions de gasos contaminants. Suposarà la major inversió pública contra la crisi climàtica en la història dels Estats Units. Els partidaris del projecte estimen que servirà per a reduir en un 40% les emissions contaminants del país d'ací a 2030 respecte als nivells de 2005.

Impostos als rics i preus de medicaments

També busca crear normes tributàries més justes per a evitar, per exemple, que es repetisca el que va succeir el 2020, quan 55 de les corporacions més grans i riques dels Estats Units no van pagar impostos federals sobre la renda. Així, hi haurà un impost mínim del 15% a les companyies amb beneficis superiors als 1.000 milions de dòlars, mentre que es reforçarà també l'agència de recaptació d'impostos per a fer més difícil evadir el pagament d'impostos. A hores d'ara es deixen de cobrar uns 160.000 milions, segons càlculs de l'executiu.

Així mateix, el projecte tractarà d'impactar en la inflació reduint la despesa en sanitat dels ciutadans, que paguen entre dues i tres vegades més que la ciutadania d'altres països pels medicaments receptats. De la reducció en els preus es beneficiaran entre cinc i set milions de persones cobertes pel pla sanitari Medicara, mentre que el límit de 2.000 dòlars anuals en les despeses dels medicaments receptats afavorirà uns 1,4 milions.

També et pot interessar