Sense llum ni reserves: la situació es torna crítica a la Franja de Gaza

Els cossos s’acumulen al depòsit dels hospitals, mentre escasseja el menjar i les medicines

La situació és límit per a les persones atrapades a la Franja de Gaza / À Punt NTC

En el cinqué dia de conflicte entre Hamàs i Israel, les víctimes mortals ja són més de 2.200, molts xiquets i majors. Mentrestant, a Gaza, des d'aquesta vesprada, més de dos milions de persones estan sense llum ni aigua. Ja només els queden reserves de menjar i medicament i les ONG alcen la veu d'alarma sobre la situació humanitària de la zona i demanen l'obertura urgent de corredors humanitaris.

L'ONU denuncia que els atacs indiscriminats a Gaza han fet més de 1.100 morts, i que quasi un de cada tres són de menors. “Ja no sabem on amagar-nos”, diu Ahmed a càrrec de sis menors. Molts busquen refugi en col·legis, però com diu el delegat de la Creu Roja, “no hi cap lloc segur”.

Les Nacions Unides també denuncien que els bombardejos han causat la mort d'almenys onze treballadors de l'organització i si fins ara les ambulàncies eren els únics vehicles que semblaven segurs. Aquest dimecres, una d'elles ha sigut tirotejada i quatre membres dels serveis d’emergències han mort, pels quals ploren els seus companys.

Al depòsit de cadàvers dels hospitals ja no hi ha lloc. “D'ací a poc, ens quedarem sense energia”, ha denunciat un metge. És a dir, molts aparells s'apagaran, com les vides de molts ferits que moriran, i els hospitals es convertiran en cementeris.

Als familiars de les víctimes els han demanat que arrepleguen els cossos per a alliberar espai, situació que fa que les discussions entre els metges es multipliquen. Han d'escollir qui viu i qui no.

A la ciutat de Khan Yunis arrepleguen la poca aigua que queda. “No tenim ni el més bàsic”, han lamentat. Paradoxalment, una de les missions dels caps dels hospitals i els serveis d'emergències és donar a l'exèrcit israelià les seues coordenades, per a assegurar que tenen clares les seues posicions i que no els bombardegen.

L’OTAN demana una resposta proporcionada

L'OTAN s'afig a la petició que ja han fet altres organismes internacionals d’una resposta proporcionada d'Israel i evitar la mort de civils. El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, també adverteix els enemics d'Israel que no utilitzen aquesta situació en benefici propi. En el mateix sentit, el secretari general d'ONU, António Guterres, ha mostrat preocupació per una possible extensió del conflicte. La Lliga Àrab es posa del costat de Palestina i li diu a Israel que el conflicte no es resoldrà amb una intervenció militar.

També et pot interessar

stats