Lola Bañon, experta en el món àrab: "Ni culpe Israel, ni culpe Palestina; culpe la comunitat internacional"

La periodista valenciana mostra la seua preocupació per l'actual govern de Netanyahu, “el més radical de la història d'Israel”

12.10.2023 | Entrevista LNM Lola Bañón / À Punt NTC

La periodista experta en el món àrab i professora de la Universitat de València, Lola Bañon, ha estat aquest dijous en Les notícies del matí per a analitzar el conflicte entre palestins i israelians, el qual, assegura, ha entrat en una nova etapa de “conseqüències imprevisibles”.

Bañon ha insistit que el conflicte, polític, no pot deslligar-se de la seua dimensió internacional i que és clau per a entendre què està passant actualment i què pot passar a partir d'ara. En aquest sentit, Bañon confessa sentir-se sorpresa per les declaracions “emocionals” de molts líders polítics davant de l'actual escalada de violència i ha dit que la Unió Europea ha oblidat que no estem sols al món.

Es tracta d'un conflicte llarg, amb més de set dècades de confrontaments i que ha anat evolucionat fins a una complexitat difícil de resoldre a mitjà termini. Per això, la periodista incideix en la responsabilitat de la comunitat internacional i el seu paper fonamental per a trobar solucions. Especialment, és clau la posició de la Unió Europa i els Estats Units, actors que, afirma, han estat implicats històricament en la creació de l'Estat d'Israel i que han secundat l'ocupació amb les polítiques de permissibilitat cap a Israel.

Una acció militar no podrà acabar mai amb una ideologia

Així, ha recordat que Israel, que ocupa el territori palestí des de 1967, no ha complit cap condemna internacional, ja que té el beneplàcit dels Estats Units, i que el mateix estat va afavorir, interessadament, el creixement de Hamàs. Opina que Israel podrà atacar contundentment els territoris palestins i podrà acabar amb la cúpula de Hamàs com ja ha fet anteriorment, però “una acció militar, no podrà acabar mai amb una ideologia”. Apunta també que entre la població israeliana existeix la crítica cap a les decisions que Israel ha pres en els últims anys i afegeix que la situació actual, amb el govern “més radical de la història d'Israel” liderat per Netanyahu amb la seua coalició amb l'extrema dreta, no ajuda a arribar a les aproximacions per la pau.

També et pot interessar

stats