Luigi Tell, alacantí al Marroc durant el terratrémol: "Va durar dos minuts, però la sensació va ser d'hores"

Marràqueix, ubicada a uns seixanta quilòmetres al nord-est de l'epicentre del terratrémol, és una de les ciutats més turístiques del Marroc

Efectes del terratrémol registrat aquest divendres al sud del Marroc / EFE

Els morts a causa del fort terratrémol que s’ha registrat al sud del Marroc aquest divendres de nit ja ascendeixen a 820, a més dels més de 672 ferits que s’han confirmat fins al moment i que estan sent atesos per les autoritats sanitàries.

Marràqueix, ubicada a uns seixanta quilòmetres al nord-est de l'epicentre del terratrémol, és una ciutat que rep molts turistes. L'alacantí Luigi Tell era un d'aquests visitants que es trobava a la ciutat amb la seua parella en el moment del terratrémol. Concretament, sopaven en el segon pis d'un restaurant, molt proper de l'hotel Riad.

"El terratrémol va durar dos minuts, però la sensació va ser d'hores", recorda Luigi en una entrevista per a À Punt Notícies. "La meua parella i jo ens vam abraçar i no vam poder fer altra cosa. En aquests moments no pots fer altra cosa", afegeix.

El terratrémol va durar dos minuts, però la sensació va ser d'hores Luigi

Després del terratrémol, ell i molts més turistes es van desplaçar a la plaça major de la ciutat. "Com no hi ha res a prop que puga causar danys, la gent es va acumular allà". A més, Luigi també destaca l'ajuda que van rebre per part del poble marroquí: "Eixien de les seues cases amb mantes per a tapar-nos".

Una vegada passats els moments més crítics, tots dos han hagut d'anar a l'aeroport perquè l'hotel no es trobava en bones condicions i els havien dit que no s'hi podien quedar per por que els passara alguna cosa. Si no hi ha cap contratemps, el vol eixirà aquesta nit de dissabte de tornada directament a Alacant.

Fran Moreno, natural de Manises, també havia viatjat al país com a turista amb la seua parella quan el terratrémol els va sorprendre. Tots dos es trobaven a l'habitació de l'hotel quan tot va començar a tremolar i la decoració de l'habitació va caure a terra.

Una vegada passat el terratrémol, van baixar al carrer. "L'espectacle era increïble: molta pols i famílies senceres fora de casa, amb la roba de dormir", rememora.

"Hui ja hi ha gent netejant els carrers i els locals estan oberts: la capacitat de resiliència i de reacció de la gent és brutal", declara sorprés.

Antònia Crespí, periodista del diari Ara, que també es trobava a Marràqueix en el moment del sisme, ha parlat amb l’equip del Podríem fer-ho millor per a explicar com ha viscut aquests moments tan difícils

Crespí detalla que es trobava a la ciutat marroquina per vacances i que quan estava punt d’anar-se’n a dormir va començar tot a tremolar a l'hotel. “En un primer moment penses que és algú que està pegant cops molt forts, però veus que no, que tot es mou i que cauen les coses de les parets”, relata.

La periodista apunta que un dels problemes principals de Marràqueix en aquests casos és que “els carrers són molt estrets i els edificis estan apilats uns damunt dels altres, així que no és molt segur perquè, si hi ha despreniments, hi ha molt poc espai”. Recorda que va eixir corrents amb la seua parella de l'hotel i va buscar un carrer ample per a estar en un lloc més segur.

No és molt segur perquè els carrers són molt estrets i els edificis estan apilats uns damunt dels altres Antònia Crespí

Crespí també ha parlat sobre la situació dels edificis després del sisme: “Hi ha molts edificis amb esquerdes, amb despreniments de part de la façana". "A la plaça central, per exemple, uns dels minarets s’ha ensorrat”, afegeix.

“Malgrat tot, la gent ha sortit al carrer a fer vida normal”, relata, Crespí. “Els bars que estan bé han obert, els tours turístics continuen, excepte els que van a la zona de l’Atles, que està més prop de l'epicentre”.

També explica que en aquests moments estan a l’expectativa, perquè fins al moment no han sabut res de les autoritats locals ni del govern espanyol. No tenen el vol de tornada fins dimecres; per això valoraran si quedar-se al mateix lloc on s'allotjaven fins ara o buscar-ne un altre més allunyat del centre. Encara hauran d'esperar uns dies abans de tornar a casa, després d'una nit que de segur que mai oblidaran.

També et pot interessar

stats