Macron forma nou govern a França orientat cap a la dreta

L'anunci arriba dos mesos i mig després d'unes eleccions que el mateix president de la República va convocar

Michel Barnier, nou primer ministre francés
Michel Barnier, nou primer ministre francés / Europa Press

El president francés, Emmanuel Macron, ha nomenat este dissabte els membres del nou govern amb una formació majorment dretana, a proposta del primer ministre conservador, Michel Barnier. Ho fa dos mesos i mig després de les eleccions que ell va convocar de forma anticipada. Aleshores el partit d'esquerra Nou Front Popular va obtindre 182 diputats i es va convertir en el major grup parlamentari de l'Assemblea Nacional de França.

Una de les peces clau del nou executiu que simbolitza eixe gir ideològic a la dreta és el ministre de l'Interior, Bruno Retailleau, fins ara cap del grup al Senat dels republicans, conegut per les seues posicions particularment dures en el terreny de la immigració.

Entre els noms que va desgranar en comunicar la llista el secretari general de l'Elisi, Alexis Kohler, hi ha també una única figura procedent de l'esquerra, el que durant quasi 22 anys va ser diputat socialista, Didier Migaud, designat per a la cartera de Justícia.

El conservador Barnier ja va ser nomenat primer ministre a principis de setembre, amb l'encàrrec "formar un govern d'unió al servei del país i dels francesos", segons va destacar la presidència francesa en un comunicat.

Noms que ratifiquen un gir ideològic a la dreta

Una de les peces clau del nou executiu que simbolitza el gir ideològic a la dreta és el ministre de l'Interior, Bruno Retailleau, conegut per les seues posicions particularment dures en el terreny de la immigració.

Entre els noms que ha desgranat el secretari general de l'Elisi, Alexis Kohler, hi ha també una única figura procedent de l'esquerra, el que durant quasi 22 anys va ser diputat socialista, Didier Migaud, designat per a la cartera de Justícia. Migaud era fins ara el responsable de l'Alta Autoritat per a la Transparència de la Política, un organisme encarregat de vetlar per la probitat de les persones que ocupen càrrecs públics i des del punt de vista jeràrquic estarà justament davall de Barnier en el gabinet.

En Defensa repeteix Sébastien Lecornu, mentre que en Afers Exteriors estarà a les regnes Jean-Noël Barrot, la qual cosa suposa un ascens per a este home eixit d'una família de polítics que en el govern sortint s'ocupava d'Assumptes Europeus.

Hi ha també diversos noms més que repeteixen en el nou govern, com la titular de Cultura, Rachida Dati; Catherine Vautrin, que passa de Treball a la cartera de Relacions amb els Territoris i de la Descentralització; o Agnès Pannier Runacher, que ascendeix a ministra de la Transició Ecològica.

Igualment, Geneviève Darrieussecq, que era en l'executiu sortint ministra delegada per als Antics Combatents, dependent de Defensa, i que ara passa a ser la responsable de Sanitat. El responsable de la cartera d'Economia, Finances i Indústria serà un jove macronista de 33 anys que era fins ara diputat, Antoine Armand.

No menys rellevant en un moment crític per a les finances públiques franceses i a només uns pocs dies que s'hagen de presentar els pressupostos per a 2025, serà la figura del nou ministre d'Hisenda, Laurent Saint Martin.

També et pot interessar

stats