Macron rep els segrestats al Benín i anuncia un homenatge als soldats morts en l’operació
Els dos turistes francesos havien sigut segrestats fa onze dies i els trobaren amb altres dos ostatges, una sud-coreana i un nord-americà.
Han arribat a París els dos turistes francesos i la sud-coreana segrestats al Benín i alliberats divendres a Burkina Faso. En l’operació de rescat dels ostatges van morir dos soldats francesos.
Només arribar a París, els segrestats han sigut rebuts pel president Emmanuel Macron, qui els esperava al peu de l’avió. Macron ha anunciat un homenatge nacional, la setmana que ve, als dos soldats morts.
Patrick Picque i Laurent Lassimouillas havien sigut segrestats el dia 1 de maig al Benín. Estaven de visita a un parc natural al nord del país, a la frontera amb Burkina Faso.
En un primer moment res no se sabia d’ells, però dos dies després trobaren en el parc natural el cos del seu guia, mort a trets. Després trobaren el vehicle on viatjaven.
Així, es va començar a treballar amb la hipòtesi d’un segrest. Forces especialitzades de l’exèrcit francés els localitzaren la nit de dijous a divendres. En l’acció de rescat es va produir un enfrontament amb els segrestadors i dos militars francesos hi moriren.
A ells s’han referit els alliberats aquest matí. "Tots els nostres pensaments per als familiars dels soldats que han perdut la vida per traure’ns d’aquest infern", ha expressat Laurent Lassimouillas, qui també ha tingut un record pel seu guia mort al Benín.
Els segrestats han sigut rebuts aquest matí pel president de Burkina Faso i pel ministre d’Afers Exteriors, Alpha Barry, qui ha agraït el treball dels soldats francesos i ha dit que continuaran treballant junts per a poder "reduir, per no dir erradicar, l’amenaça terrorista al Sahel".
El comando de rescat es trobà que, amb els dos ciutadans francesos, estaven també segrestats un nord-americà i un sud-coreà. Els localitzaren al nord de Burkina Faso i sembla que els estaven traslladant a Mali, zona d’alta activitat de les guerrilles jihadistes.
Des del Benín fins a l’infern del Sahel
El Benín està ubicat al golf de Guinea i, en principi, es considera que està fora de l’àrea d’influència del terrorisme jihadista. Però la seua frontera amb Burkina Faso sí que pot viure episodis violents, com el que han patit els ciutadans francesos rescatats. De fet, el govern francés acaba de recordar que es desaconsella viatjar a la zona.
L’acció del principal grup islamista terrorista a la zona, Boko Haram, s’estén per tota la regió del Sahel: Nigèria, Mauritània, Mali, el Níger, el Txad i Burkina Faso. L’estat de Borno, al nord-est de Nigèria, és la zona més castigada pel terrorisme de Boko Haram, que aspira a constituir un estat islàmic semblant al que fins fa poc ha sigut establert a Síria i l'Iraq.
Aquest grup terrorista es va fer conegut internacionalment quan fa cinc anys va segrestar 276 xiquetes al nord-oest de Nigèria. A hores d’ara, algunes han sigut alliberades, però encara es desconeix el parador de 112 de les nenes.
El segrest dels ciutadans francesos, coreà i nord-americà no ha sigut atribuït directament a Boko Haram. En principi, les autoritats pensen que els autors són membres de Macina, un grup satèl·lit de Boko Haram que actua a la zona.