Malta permet desembarcar els 49 migrants dels vaixells Sea-Watch i Sea-Eye
Després d’haver passat 19 dies al mar, els reubicaran en 8 països europeus entre els quals no està Espanya.
Malta ha oferit, després de 19 dies de desesperació en alta mar, el seu port perquè atraquen els vaixells amb 49 persones rescatades al Mediterrani. Els migrants, que van desembarcar aquest dimecres, seran reubicats en 8 països europeus entre els quals no es troba Espanya.
Es tracta del Sea-Watch III, un vaixell dirigit per una organització humanitària alemanya, que va traure 32 persones d’un vaixell insegur a la costa de Líbia el passat 22 de desembre. L’altre, el Sea-Eye, el vaixell d’una altra organització alemanya que va rescatar 17 persones més el 29 de desembre.
Tots dos han estat navegant en aigües malteses durant més de dues setmanes perquè Itàlia, Malta i la resta de països de la Unió Europea es van negar a oferir-los un port segur. De fet, aquests últims dies, els grups humanitaris van advertir de l’augment de l’angoixa física i psicològica entre els migrants dels vaixells bloquejats, molts dels quals també van patir marejos a causa de la mar agitada.
L’acord, que ha posat fi a l’enfrontament entre els països comunitaris, ha sigut negociat per la Comissió Europea i exigeix que es redistribuïsquen vora 300 migrants que han arribat a Malta les últimes setmanes. La majoria es compartiran entre Alemanya, França, Portugal, Irlanda, Romania, Luxemburg, els Països Baixos, Itàlia i Malta, segons ha informat el primer ministre maltés, Joseph Muscat. La resta, incloent-hi 44 bengalís, els enviaran als seus països d’origen.
Salvini es nega a acollir als migrants
Com a resposta a aquest anunci, el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, durant una visita a Polònia, ha exigit un “aclariment” per a determinar la postura del seu govern. “Estic absolutament en contra dels nouvinguts a Itàlia”, ha dit Salvini en Twitter.
Itàlia va permetre que els vaixells de rescat atracaren regularment fins al juny de l’any passat, quan el nou govern populista va assumir el control i Salvini va tancar els ports del país als vaixells humanitaris. Des d’aleshores, l’executiu europeu sovint ha hagut de dur a terme llargues negociacions amb els estats membres per a compartir les noves arribades abans que els vaixells de rescat puguen atracar.