Més de la meitat d'Itàlia confinada davant el temor d'una quarta onada
Deu regions i la província de Trento passen a zona roja, amb escoles i negocis no essencials tancats almenys fins el 6 d'abril.
Una gran part d'Itàlia, on viuen vora 40 milions de persones, comença aquest dilluns un nou confinament decretat pel govern del país per a intentar frenar la nova onada de contagis que amenaça el territori, on s'encadenen diverses jornades en què s'han superat els 20.000 contagis diaris. En aquest escenari epidemiològic, deu regions i la província autònoma de Trento passen ara a estar en l'anomenada zona roja, segons el semàfor italià del coronavirus.
En la pràctica suposa un confinament que mantindrà tancades les escoles, universitats i tots els negocis no essencials. Es podrà eixir de casa només per motius de salut, feina o altres urgències, i també practicar esport en zones properes a la vivenda. Les deu regions afectades per les noves restriccions, a més de Trento, són la Llombardia, el Piemont, l'Emília-Romanya, el Friül-Venècia Júlia, el Vèneto (nord), les Marques (centre), la Campània, la Pulla i Molise (sud) i el Laci, amb capital a Roma. La resta del país queda en nivell mitjà d'alerta, mentre que l'illa de Sardenya es manté pràcticament sense restriccions.
El president de la República, Sergio Mattarella, va signar dissabte el decret amb mesures urgents per a afrontar la propagació de la Covid-19 que havia aprovat l'executiu liderat per Mario Draghi divendres. Estan en vigor des d'aquest 15 de març i s'estendran almenys fins al 6 d'abril. El decret imposa també un confinament de tot el país per als tres dies festius nacionals de la Setmana Santa, del 3 al 5 d'abril. A més, totes les regions que tinguen una incidència setmanal de 250 contagis per cada 100.000 habitants passaran a "zona roja" amb aquest règim de confinament lleu.
Les mesures són dràstiques, reconeix el Moviment 5 Estreles (M5S), un dels socis del govern d'Itàlia, però necessàries davant l'increment dels contagis, que superen ja els 3,17 milions des de febrer de 2020. La formació ha assegurat que l'executiu brindarà suport econòmic a les famílies i empreses afectades per les restriccions.
Per la seua banda, el ministre de Sanitat, Roberto Speranza, ha afirmat que "les pròximes setmanes seran dures" però que l'enduriment de les limitacions per a evitar contactes és necessari, donat l'increment de casos de coronavirus en els últims dies. La pujada de la corba epidèmica s'està fent sentir també sobre la pressió assistencial, que aboca moltes unitats de vigilància intensiva i hospitals a fregar els llindars de saturació. La pandèmia ja s'ha cobrat més de 102.000 víctimes mortals al país.
Speranza confia que la situació epidemiològica d'Itàlia millorarà en la segona meitat de la primavera, gràcies a les restriccions i a una acceleració en la campanya de vacunació. Les autoritats italianes estan preocupades per la ràpida circulació de les variants al país, especialment la britànica, que supera la velocitat de la immunització, un procés que ara per ara avança a ritme més lent. Draghi ja ha dit en reiterades ocasions que el govern treballa en un pla per a impulsar les vacunacions en tot el país per a aconseguir al més prompte possible la immunitat de grup.