Un metge valencià a Gaza: "La situació al sud de la Franja és horrible, paorosa"
Raúl Incertis, anestesista de Metges sense Fronteres, és un dels desplaçats a l'enclavament palestí que en els darrers dies ha viscut en primera persona la desesperació d'una població atrapada per la guerra
La guerra al Pròxim Orient s'acosta ja a les quatre setmanes, marcades per un setge asfixiant sobre la Franja de Gaza i bombardejos incessants de l'exèrcit israelià en represàlia a l'atac perpetrat per la milícia islàmica Hamàs el passat 7 d'octubre. Des d'aleshores, l'ofensiva de l'estat hebreu ha matat almenys 8.300 persones en l'enclavament palestí segons les dades de les autoritats gazianes. D'acord amb xifres de l'ONU, un 70% de les víctimes són dones i xiquets. I els ulls del metge valencià Raúl Incertis estan sent testimonis de tot aquest horror. Anestesista, ell és un dels treballadors de Metges sense Fronteres que està al sud de la Franja de Gaza, on es refugien desenes de milers de persones evacuades del nord per orde d'Israel. Hores abans incursions i bombardejos nocturns de divendres va deixar gravat un testimoni colpidor.
"La situació al sud de la Franja és horrible, paorosa", explica en un vídeo difós per Metges sense Fronteres. Conta que cada dia els cauen bombes, però el volum entre dimarts i dimecres passat va ser "asfixiant". "No tenim paraules". Raúl forma part de la vintena de persones que constitueixen els equips internacionals de MSF desplaçats a la part sud de l'enclavament i que, des del 13 d'octubre estan sense poder continuar amb la faena per a assistir els palestins i palestines en aquest escenari de guerra total. "Ací som totalment testimonis, rebem les ones expansives de moltes de les bombes i ens preguntem per què, si es va dir a la població que se'n vinguera al sud, estan bombardejant el sud", assenyala. En les últimes 24 hores —respecte del moment de la gravació— el 65% de les morts a la Franja de Gaza es concentren en la part meridional, apunta.
El panorama és realment "desesperant" per als treballadors de MSF, molts dels quals s'han vist obligats a viure en camps de desplaçats amb milers de persones. Sense material suficient als hospitals, ni aigua, ni combustible a causa del bloqueig israelià, la població palestina afronta una situació "molt perillosa". "La gent no troba aigua potable i la poca que hi ha està a un preu altíssim. Les dessalinitzadores treballen a un ritme molt baix per la falta de combustible i les plantes depuradores estan parades, amb el risc que això comporta per a l'aparició de malalties", subratlla. Els hospitals han de racionar la poca gasolina que els queda per a prioritzar el funcionament dels quiròfans i les UCI. I l'escàs volum d'ajuda que entra a Gaza no ajuda a millorar l'escenari: "És totalment insuficient, com intentar apagar un incendi forestal amb un got d'aigua", lamenta sanitari el valencià, que ha explicat també les dificultats que hi ha per a seguir la traçabilitat de la poca ajuda que creua el pas de Rafah des d'Egipte.