Michel Barnier serà el nou primer ministre francés

Amb 73 anys, serà el primer ministre de més edat de la V República i substituirà el més jove a ocupar el lloc, Gabriel Attal, que va arribar al càrrec al gener amb 34 anys

Michel Barnier, en una imatge d'arxiu
Michel Barnier, en una imatge d'arxiu / Tayfun Salci (Europa Press)

El conservador Michel Barnier, exministre i excomissari europeu, ha sigut nomenat este dijous primer ministre de França pel president Emmanuel Macron, segons va anunciar l'Elisi. A Barnier se li ha encarregat "formar un govern d'unió al servei del país i dels francesos", segons ha destacat la presidència francesa en un comunicat.

El nomenament de Barnier es produeix "després d'un cicle inèdit de consultes" en les quals el president "s'ha assegurat que el primer ministre i el pròxim govern reunirien les condicions per a tindre la major estabilitat possible". La designació s'ha anunciat minuts després d'eixir d'una reunió privada amb Macron a l'Elisi. La presa de possessió de Barnier tindrà lloc esta mateixa vesprada a les 16:00 h (14.00 GMT) al palau de Matignon, seu oficial de la direcció del govern.

Barnier, de 73 anys, serà el primer ministre de més edat de la V República i substituirà el més jove en el càrrec, Gabriel Attal, que va arribar al gener amb 34 anys. El nomenament arriba després de dos setmanes d'intenses consultes polítiques de Macron i a punt que el dissabte es complisquen dos mesos des de la segona volta de les eleccions legislatives, que ha deixat una Assemblea Nacional sense majoria clara i enormement dividida.

Macron ha triat Barnier després que altres figures que havia considerat anteriorment s'havien topat amb els vetos de l'esquerra i de la ultradreta, que són dos dels tres grans blocs en l'actual Assemblea Nacional. La secretària nacional del partit ecologista, Marine Tondelier, va acusar Macron de "sotmetre's" a la líder ultradretana, Maine Le Pen, ja que esta última havia amenaçat de censurar altres possibles primers ministres, entre ells el també conservador Xavier Bertrand. "Al final ja sabem qui decideix. Es diu Marine Le Pen. És a ella a qui Macron ha decidit sotmetre's", ha criticat Tondelier, en declaracions a FranceInfo.

Llarga experiència política

El nou primer ministre té una àmplia experiència política a França i en les institucions de la Unió Europea. El seu últim càrrec va ser el de negociador europeu per al Brexit entre 2016 i 2021, després d'haver sigut comissari europeu en dos ocasions: Mercat Interior (2010-14) i Política Regional (1999-2004).

Va ser ministre d'Exteriors en el període 2004-05 durant la presidència de Jacques Chirac, i d'Agricultura en el de 2007-09 amb Nicolas Sarkozy a l'Elisi, i abans ho havia sigut de Medi Ambient i d'Assumptes Europeus. En una llarga carrera política que va començar el 1973, també ha sigut membre del Parlament Europeu i diputat i senador a França.

També et pot interessar

stats