Milei llança un pla per a reconstruir l'economia i "que l'Argentina siga potència mundial"

Recull més de 300 normes desregularitzadores de l'economia i privatitzadores del sector públic per a "retornar la llibertat i l'autonomia als individus, traient-los l'Estat del damunt"

Milei presentant les mesures amb el seu govern
Milei presentant les mesures amb el seu govern / Cadena Nacional

El president de l'Argentina, Javier Milei, ha anunciat un pla que recull la reforma de més de 300 normes per a establir "les bases de la reconstrucció de l'economia argentina i retornar la llibertat i l'autonomia als individus, traient-los l'Estat del damunt".

Amb el propòsit declarat "que l'Argentina siga una potència mundial", l'objectiu d'aquest ambiciós pla és "desarmar l'enorme quantitat de regulacions que han impedit, entorpit i detingut el creixement econòmic del nostre país", ha proclamat en una cadena nacional de ràdio i televisió el mandatari argentí.

Milei ha anunciat que en els pròxims dies "es cridarà a sessions extraordinàries" en el Congrés de la nació i "s'enviarà un paquet de lleis per a acompanyar aquestes reformes i avançar en el procés de canvi".

Privatització d'empreses públiques

El decret de necessitat urgent (DNU) busca transformar en societats anònimes "totes" les empreses estatals per a la seua "posterior privatització", a fi de desregularitzar l'economia del país.

Dins del paquet que Milei enviarà al Parlament perquè hi siga aprovat s'inclou la derogació del règim de societats de l'Estat i de la normativa que impedeix la privatització de les empreses públiques.

"Rebem la pitjor herència de la història", s'ha lamentat el cap de l'Estat argentí, el primer en la història del país que és economista, en anunciar un pla amb el qual pretén acabar amb el dèficit fiscal, un mal endèmic del país sud-americà.

La càrrega rebuda: "el dèficit consolidat del 15% del PIB i la crisi inflacionària anual del 15.000%"

Entre la càrrega rebuda dels governs dels últims anys, majoritàriament de signe peronista, Milei ha esmentat "el dèficit consolidat del 15% del PIB, la pressió impositiva més alta del món, la falta de reserves en el Banc Central, la confiança creditícia destruïda, l'emissió monetària desenfrenada i la crisi inflacionària anual del 15.000%".

També s'ha queixat de "dues crisis hiperinflacionàries sense guerres, 50% de la població per sota del llindar de la pobresa, 10% de la població indigent i cinc milions d'argentins als quals no els arriba per a menjar".

El programa del govern inclou la derogació de la llei de lloguer, la possibilitat que els clubs de futbol es convertisquen en societats anònimes si així ho desitgen, i l'autorització de la cessió total o parcial del paquet accionarial d'Aerolíneas Argentinas.

El decret, que serà enviat al Congrés perquè l'aprove en una sessió extraordinària, també preveu la derogació de la llei de proveïment, que estableix sancions a empreses en casos d'escassetat de determinats productes, així com la derogació de la llei de góndoles, que obliga els supermercats a oferir un mínim de productes fabricats per xicotetes empreses.

A més, les mesures estableixen la reforma del codi duaner per a "facilitar" el comerç internacional i que "quede prohibit prohibir les exportacions", en paraules de Milei.

Protestes del veïnat

L'impacte de la bateria de mesures per a desregularitzar l'economia i fer privatitzacions en el sector públic, anunciada per Milei es va deixar sentir als carrers de Buenos Aires, on el veïnat d'alguns barris van protagonitzar una protesta des de finestres, balcons i algunes cruïlles de carrers, fent-hi sonar casseroles i diferents estris domèstics.

L'anunci del pla de xoc s'ha fet el mateix dia en què unes 3.000 persones convocades per organitzacions socials i d'esquerra van eixir al carrer de la capital argentina per a mostrar-ne el rebuig a la política del president liberal, que en els deu dies que és al poder impulsa un pla d'ajust sever amb el qual pretén revertir els mals endèmics de l'economia del país.

També et pot interessar

stats