Milers de britànics ixen al carrer pels drets trans després de la definició legal de dona

El Tribunal Suprem dictaminà este dimecres que el terme 'dona' és determinat pel sexe biològic, decisió que, al parer del col·lectiu LGTBI+, retalla drets a les persones trans

La manifestació de Londres ha sigut la més multitudinària
La manifestació de Londres ha sigut la més multitudinària / Andy Rain (EFE)

Milers de britànics s'han manifestat este dissabte en algunes de les principals ciutats del Regne Unit per a defendre els drets de les persones trans després que el Tribunal Suprem limitara la definició legal de dona al sexe biològic. La de Londres ha sigut la marxa més multitudinària, però també s'han organitzat diferents protestes en altres ciutats, com ara Brighton, Manchester o Edimburg.

A Londres, milers de persones han fet costat a activistes, sindicats i organitzacions LGTBI+ i s'han congregat als voltants del Parlament britànic per a dur a terme una "marxa d'emergència". En les banderes trans i les pancartes que portaven els manifestants es podien llegir consignes com "No hi ha feminisme sense les dones trans" o "La biologia no és binària". També altres com "Harry Potter i la sang de la joventut trans", en una crítica a l'autora J.K. Rowling, una de les figures més crítiques contra els posicionaments a favor dels drets trans.

"Cap tribunal pot dir-te qui eres tu"

El Tribunal Suprem del Regne Unit, màxim organisme judicial, va dictaminar dimecres que els termes "dona" i "sexe" sota la llei d'igualtat de 2010 es refereixen "a una dona biològica i al sexe biològic". La sentència, presa de manera unànime per cinc magistrats, va posar fi a una batalla legal de diversos anys iniciada per l'organització escocesa defensora de les dones For Women Scotland contra el govern del país, però ha generat un profund malestar dins del col·lectiu trans, que l'interpreta com una supressió dels seus drets.

El primer ministre escocés, el nacionalista John Swinney, va afirmar este dissabte a la BBC que, si bé accepta el veredicte del Suprem, també entén el sentiment d'"incertesa i angoixa" d'alguns membres de la comunitat trans, i per això protegirà els drets de totes les persones per igual.

Per la seua banda, el Partit Laborista va assegurar que la decisió judicial proveïa "claredat i confiança" a les dones, però des de la facció LGTBI+ de la formació de govern critiquen que cap persona o organització trans ha tingut representació en este cas, ni tampoc ha pogut expressar el seu punt de vista. "No ens van donar una oportunitat de participar-hi, la qual cosa és òbviament molt preocupant per a la nostra comunitat quan les decisions es prenen sense nosaltres", va dir la copresidenta de Pride In Labour a l'agència de notícies britànica Press Association.

La decisió implica que, legalment, les dones amb certificat de reassignació de gènere no podran, entre altres impediments, utilitzar lavabos o vestidors femenins o participar en la categoria femenina en una competició esportiva, d'acord amb l'organisme supervisor d'igualtat britànic.

També et pot interessar

stats