Directes
Ara en la televisió
SOM COOP

Mimas, una de les llunes de Saturn, amagaria un oceà sota la superfície

La científica que ha liderat el descobriment, Valery Lainey, remarca que té “importants implicacions per a la nostra comprensió del potencial de vida més enllà de la Terra”

Representació de la lluna Mimas amb Saturn al fons / Frédéric Durillon, Animea Studio, Observatoire De Paris, PSL, IMCCE

Mimas és una de les llunes de Saturn i, com ja se sap d'unes altres llunes, pot tindre un oceà sota la superfície, el qual encara seria nou i estaria evolucionant. Així ho assenyala un nou estudi liderat per l'Observatori de París publicat aquest dimecres en la prestigiosa revista Nature.

Gràcies a l’anàlisi de dades de la sonda Cassini, l’equip encapçalat per Valery Lainey ha trobat evidències de l'existència d'un oceà que és profund i comença entre vint i trenta quilòmetres sota l'escorça. 

La massa d'aigua va aparéixer, segons les simulacions, fa entre 25 i dos milions d'anys, per la qual cosa encara és jove i no hauria tingut temps de deixar empremta en la superfície de Mimas, i això li permet conservar els seus cràters.

Investigacions prèvies obrien dos escenaris per a l'interior d'aquesta xicoteta lluna: un nucli rocós allargat o un oceà global. L'equip ha estudiat la temperatura interior, els moviments de rotació i l'òrbita, paràmetres que es veuen afectats per com és la lluna en el seu interior, i han conclós que l'existència d'un oceà global intern sota la superfície és l'únic escenari compatible amb les observacions.

Aquests resultats impliquen que els processos recents en Mimas poden haver sigut comuns en les primeres etapes de formació d'uns altres mons gelats, assenyalen els autors. Nick Cooper, signant de l’estudi i part de la Universitat Queen Mary de Londres, considera que aquesta lluna és “una candidata idònia per als investigadors que estudien l'origen de la vida".

Lainey, per la seua part, destaca que aquest descobriment té “importants implicacions per a la nostra comprensió del potencial de vida més enllà de la Terra”, perquè suggereix que fins i tot les llunes xicotetes i aparentment inactives poden albergar oceans ocults capaços de sustentar condicions essencials per a la vida.

Ciència

També et pot interessar