El primer ministre eslovac està conscient i pot comunicar-se
L'atemptat, que les autoritats del país atribueixen a "motivacions polítiques", ha commocionat el país i ha generat una onada de rebuig internacional
La vida del primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, ja no corre perill després d'una intervenció quirúrgica d'emergència posterior a l'intent d'assassinat que ha patit en ple carrer este dimecres, tot i que continua hospitalitzat en estat molt greu. L'actualització sobre la salut del mandatari, de 59 anys, l'ha donada el viceprimer ministre del país, Tomás Taraba, en declaracions a la cadena britànica BBC, on ha confessat sentir-se "molt impactat" pel succés. "Afortunadament, fins on jo sé, l'operació ha eixit bé i supose que al final [Fico] sobreviurà. No es troba en una situació que pose en perill la seua vida en este moment", ha apuntat.
Fico, de fet, està conscient i pot comunicar-se verbalment, segons ha assegurat este dijous de vesprada el president electe del país, Peter Pellegrini, que ha pogut parlar amb ell a l'hospital on va estar ingressat després de patir el dimecres un intent d'assassinat. Pelligrini ha dit que ha pogut conversar només uns minuts amb Fico, ja que el primer ministre està molt cansat i sota l'efecte dels medicaments, informen els mitjans locals.
El nou cap de l'Estat, que assumirà el càrrec el mes que ve, ha dit que encara no es pot assegurar que Fico, de qui ha sigut un estret col·laborador durant anys, estiga fora de perill, i assenyala que els pròxims dies i hores seran decisius. “El cap de govern va escapar de la mort per poc, perquè si les bales hagueren impactat a uns centímetres d'on ho van fer, estaríem parlant de coses diferents”, ha assenyalat.
L'atemptat ha commocionat Eslovàquia i tot Europa, que està a les portes d'unes eleccions legislatives per a l'Europarlament el 9 de juny. L'atacant, un home de 71 anys que ja ha sigut detingut, va disparar cinc trets contra el primer ministre quan eixia d'una reunió del govern a la ciutat eslovaca de Handlová, al centre del país. Com a conseqüència, Fico va quedar inicialment en estat crític, després que una bala li impactara a l'estómac i una altra a una articulació. De manera immediata el traslladaren a l'hospital, on el sotmeteren a una operació d'urgència i "molt complicada" que sembla haver sigut satisfactòria. El canal de notícies Aktuality.sk cita una font sense nom que assegura que la víctima estava fora del quiròfan i estable.
El ministre de Defensa, Robert Kalinák, ha dit en una roda de premsa que el dirigent eslovac ha patit un "politraumatisme greu" producte de diverses ferides de bala. Les autoritats del país no tenen dubte que este intent de magnicidi té "motivacions polítiques" i que han sigut els resultats de les eleccions presidencials del 6 d'abril, que va guanyar un aliat de Fico, les que han empentat l'autor a perpetrar-lo. Mitjans eslovacs apunten que es tracta d'un septuagenari originari de la localitat de Levice, al sud-est del país.
Un testimoni de Reuters va sentir tirs quan Fico, el primer ministre, eixia d'un edifici per a donar la mà a una multitud de persones que esperaven fora per saludar-lo. Aleshores, la policia va lluitar contra un home a terra. Mitjans eslovacs van informar que el tirador era un antic guàrdia de seguretat d'un centre comercial, autor de tres col·leccions de poesia i membre de la Societat Eslovaca d'Escriptors. El mitjà de notícies Aktuality.sk citava el fill dient que son pare era el titular legal d'una llicència d'armes. "No tinc ni idea del que pretenia, què planejava, què va passar", ha dit.
El tiroteig a Eslovàquia ha agafat per sorpresa esta menuda nació centreeuropea i ha provocat una condemna unànime a escala internacional, a la qual s'han unit el president rus, Vladímir Putin, i l'estatunidenc, Joe Biden. Membre de l'OTAN i de la Unió Europea, este país de 5,4 milions d'habitants té poca història de violència política. En els últims anys, s'ha vist immers en un debat polític polaritzat, canalitzat a través d'uns comicis presidencials molt renyits el mes passat, que ajudaren a reforçar el poder de Fico.
Un líder veterà
Robert Fico ha sigut una força dominant a Eslovàquia durant dos dècades i ha tingut diversos mandats separats en el temps com a primer ministre. L'octubre del 2023 començava el tercer, encara que també va estar en el càrrec entre 2006-2010 i 2012-2018. Durant la seua trajectòria s'ha mogut entre posicions majoritàries proeuropees i nacionalistes oposades a les polítiques de la UE i dels Estats Units. També s'ha mostrat disposat a canviar de rumb en funció de l'opinió pública o d'una realitat política canviant.
Admirador del primer ministre hongarés, Viktor Orbán, l'eslovac s'ha mostrat cada cop més crític amb el suport occidental a Ucraïna en la guerra amb Rússia. Per això, el govern de Fico ha reduït progressivament el suport al país liderat per Volodímir Zelenski, mentre intensificava el diàleg amb el Kremlin. També ha intentat afeblir els càstigs per corrupció i ha desmantellat una fiscalia especial, i està renovant l'emissora pública RTVS malgrat el clam social per a protegir la llibertat dels mitjans. De fet, durant molt de temps ha sigut crític amb les principals capçaleres eslovaques, fins al punt de negar-se a parlar amb algunes. Una actitud que li ha generat crítiques des de l'oposició, però també des del seu propi partit.
El març del 2018, Fico va haver de dimitir com a primer ministre enmig d'una onada de protestes massives provocades per l'assassinat un mes abans de Ján Kuciak, un periodista que investigava la corrupció d'alt nivell. La policia del país va concloure després que el crim havia sigut ordenat a causa de la recerca periodística en què treballava. Aquelles mobilitzacions van agreujar les divisions de la societat eslovaca que encara persisteixen.