Minneapolis acomiada Floyd mentre els policies implicats s’acusen entre ells

En la desena jornada de protestes contra la brutalitat policial als Estats Units, moltes de les ciutats alcen els tocs de queda.

Concentració en el memorial de George Floyd, aquest dijous a Minneapolis
Concentració en el memorial de George Floyd, aquest dijous a Minneapolis / Craig Lassig (Efe)

La ciutat de Minneapolis ha acomiadat George Floyd deu dies després del seu assassinat, que ha provocat l’esclat d’una de les majors protestes racials del segle XXI als Estats Units. Els policies que acompanyaven l’agent Derek Chauvin, autor de l’asfíxia durant prop de nou minuts, s’han acusat entre ells davant del jutge.

Floyd serà enterrat dimarts que ve a Texas, però aquest dijous s’ha celebrat una cerimònia a la ciutat on vivia des de feia uns anys i que ha provocat un terratrémol polític al país. Mentre el principal acusat de la mort, sobre el qual pesa un càrrec d’assassinat en segon grau, no compareixerà davant d’un jutge fins a la setmana que ve, aquest dijous ho han fet els seus tres companys, que afronten càrrecs criminals per ser còmplices. Thomas Lane i J. Alexander Kueng, tots dos nous en el cos, han acusat Chauvin per ser l’agent encarregat de formar-los, i han assegurat que el van instar a no continuar pressionant el coll de Floyd.

Per la seua part, el quart agent, Tou Thao, està col·laborant amb les autoritats des d’abans fins i tot de la seua detenció, segons ha explicat el seu advocat, la qual cosa evidencia una clara ruptura entre els implicats, una cosa poc comuna en casos amb policies com a acusats. El jutge Paul R. Scoggin ha fixat fiances de 750.000 dòlars per a cadascun d’aquests tres acusats, i rebutja així les peticions de les defenses, que havien demanat xifres reduïdes.

Els tocs de queda i la violència es dilueixen

En la desena jornada de protestes contra el racisme i la brutalitat policial als Estats Units, moltes de les ciutats que havien viscut nits de caos, violència i saquejos, com Washington i Los Angeles, han alçat els tocs de queda en viure mobilitzacions majoritàriament pacífiques i sense disturbis.

A Nova York el toc de queda continua vigent i el gran desplegament policial ha dispersat les manifestacions sense pràcticament escenaris de violència. La jornada, però, no ha estat exempta d’incidents: a Buffalo dos agents han estat suspesos després de deixar inconscient sobre el terra i en un toll de sang un home de 75 anys. El governador de Nova York, Andrew Cuomo, ha qualificat l’incident d’“injustificat” i “completament vergonyós”, mentre que l’home, que ha sigut hospitalitzat, està estable.

La Casa Blanca mantindrà el mur fins al 10 de juny

La Casa Blanca ha ampliat en els últims dies el seu perímetre de seguretat més allà dels límits habituals, alçant noves tanques perquè els manifestants no puguen acostar-s'hi, una cosa que planeja mantindre almenys fins al 10 de juny. Les protestes per l’assassinat de George Floyd van esclatar divendres passat a Washington a la zona confrontant a la Casa Blanca, en la qual es van registrar disturbis i saquejos al llarg del cap de setmana. Des de principis de setmana, no obstant això, les protestes han sigut majoritàriament pacífiques.

Dilluns, les forces de seguretat van dispersar amb gasos lacrimògens els concentrats pacíficament enfront de la Casa Blanca perquè el president poguera accedir a una església pròxima a fotografiar-se amb una bíblia a la mà, un gest que ha sigut molt criticat.

També et pot interessar

stats