Moldàvia vota l’ingrés a la Unió Europea en un referèndum constitucional

A Geòrgia milers de persones han marxat a favor d'un "futur europeu" a sis dies de les eleccions parlamentàries

Cartells electorals a la ciutat moldava de Telenesti
Cartells electorals a la ciutat moldava de Telenesti / Dumitru Doru
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 d'octubre 2024 - 06:30 Actualitzat: 21 d'octubre 2024 - 00:30

Moldàvia celebra este diumenge un històric referèndum que planteja una reforma de la Constitució per a incloure com a objectiu l'ingrés a la Unió Europea. Les darreres enquestes apunten a una victòria del sí amb el 54% dels sufragis a favor i el 32% en contra. Este país ubicat entre Romania i Ucraïna és un dels més afectats per la invasió russa al seu veí. Amb una població de poc més de dos milions i mig de persones, va acollir centenars de milers de refugiats ucraïnesos.

La presidenta moldava i candidata a la reelecció, l'europeista Maia Sandu, molt probablement haurà d'anar a una segona volta electoral amb un dels deu contrincants. Els més afavorits per les enquestes són l'independent Renato Usatii o el considerat candidat de Moscou, l'antic fiscal general Alexandr Stoianoglo. El primer ha denunciat pressions del Kremlin perquè abandone la carrera presidencial per a garantir que el prorús arribe a la segona volta.

"O continuem sent un país feble i aïllat o Moldàvia serà fort, segura i tindrà molts amics”, ha assegurat Sandu a la població en un missatge televisat. Un futur dins de la UE, ha defés, milloraria la seua situació econòmica i la seguretat, en referència al suport de Moscou als separatistes de Transnístria i Gagaúsia.

L'executiu moldau ha intentat frenar el que considera una campanya d'atacs híbrids del Kremlin il·legalitzant partits; tancant més d'una dotzena de canals de televisió i desenes de pàgines web prorusses, i restringint el comerç amb rubles al país.

Una marxa a Geòrgia demana un "futur europeu"

Milers de georgians han marxat hui a Tbilisi a favor d'un acostament del país als Vin-i-set a sis dies d'unes eleccions parlamentàries que la presidenta Salome Zourabichvili veu com una elecció entre la UE i Rússia. Des del principal partit de l'oposició, el Moviment Nacional Unit, han advertit al govern actual que el poble "no renunciarà al seu futur europeu".

Sota el lema "Geòrgia tria la UE" els manifestants s'han citat en cinc punts de la capital des d'on s'han dirigit en columna cap a la plaça de la Llibertat, on han cantat els himnes del país caucàsic i de la UE. L'acció, convocada per organitzacions no governamentals i partits opositors, ha comptat també amb l'assistència de Zourabichvili.

Manifestants proeuropeus a Tbilisi, Geòrgia
Manifestants proeuropeus a Tbilisi, Geòrgia / Irakli Gedenidze (Reuters)

També et pot interessar

stats