El mòn àrab insta Occident a repensar la retirada de fons a la missió humanitària de l'ONU a Gaza

Donants com els Estats Units, França o el Regne Unit han suspés les aportacions, després que Israel acuse dotze treballadors de la Unrwa de participar en els atacs de Hamàs del 7 d'octubre

Un grup de palestins replega sacs de blat després d'una de les entregues humanitàries a l'UNRWA
Un grup de palestins arreplega sacs de blat després d'una de les entregues humanitàries a la Unrwa / Hossam Azam (Reuters)

La Lliga Àrab ha fet una crida els països occidentals a repensar la suspensió del finançament a la missió de les Nacions Unides a la Franja de Gaza (Unrwa), la principal xarxa d'assistència a la població civil. Els Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, França, Itàlia, Austràlia, Finlàndia i el Japó han decidit congelar l'enviament de fons després que Israel haja acusat dotze treballadors de l'agència de l'ONU de participar en l'atemptat de Hamàs del 7 d'octubre, que va causar la mort de 1.200 persones en territori israelià.

Els estats àrabs han denunciat les "campanyes sistemàtiques israelianes per a perjudicar la Unrwa, inclosa la incitació a atacar-la". Consideren les acusacions un "subterfugi sense investigació ni escrutini" dins de la persecució a l'organització de l'ONU per a "soscavar-la i posar-li fi". L'Iran s'ha afegit a les crítiques contra els estats occidentals, a què insta a suspendre l'ajuda armamentística a Israel, en lloc del finançament a la Unrwa. L'agència, que ha perdut més de cent treballadors pels bombardejos israelians, atén la població desplaçada palestina per les guerres del 1948 i del 1967. Té una plantilla de més de 13.000 persones.

El secretari general de l'ONU, António Guterres ha fet una crida internacional a mantindre les aportacions a la Unrwa mentre continua la investigació d'Israel. El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom ha advertit que tallar els fons només agreujarà la ferida de la població civil, que viu una crisi humanitària sense precedents per l'operació militar israeliana, que ha matat més de 26.000 palestins, n'ha ferit 60.000 més, i manté en mínims l'accés a aliments, aigua i medicació.

Un pla premeditat per a desprestigiar l'Unrwa?

A les acaballes del 2023, Keshet 12, un dels principals canals de televisió d'Israel, va desvelar un presumpte document classificat del Ministeri d'Afers Estrangers amb un pla de tres fases per a expulsar la Unrwa de la Franja de Gaza després de la guerra. La primera etapa implicava vincular l'agència amb Hamàs a través d'un informe d'intel·ligència. La segona, reduir les operacions. I la tercera, transferir les seues funcions a l'organisme que governe Gaza després de la guerra.

La situació de la Unrwa afig més incertesa al futur de la Franja de Gaza, on l'ofensiva israeliana, centrada a Khan Yunis, la principal ciutat del sud de l'enclavament, continua matant palestins, sense distingir entre milicians de Hamàs i civils. Les parts negocien una nova treva a París. Israel ha qualificat de "constructiva" la primera reunió, encara que ha advertit de la necessitat de resoldre "diferències" en els pròxims dies.

Els directors del Mossad i el Shin Bet, les dues agències d'intel·ligència israelianes, s'han reunit a París amb el director de la CIA, el cap d'Intel·ligència d'Egipte i el primer ministre de Qatar (que negocia en nom de Hamàs), en l'intent d'aconseguir "un punt de partida" per a iniciar les converses per a una treva a Gaza.

També et pot interessar

stats