Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El món no aconsegueix frenar les emissions de CO₂: el 2022 creixeran un 1%

L'augment allunya el planeta de l'objectiu zero per al 2050 i de contindre el calfament global en 1,5 graus

Emissions de fàbriques contaminants en una ciutat / Peter Gudella (Shutterstock)

Les emissions globals de diòxid de carboni (CO₂) produïdes pel consum de combustibles fòssils —petroli, carbó i gas— no donen treva i el 2022 tornaran a marcar un màxim històric. És l'alerta que llança a la humanitat l'informe anual de l'aliança Global Carbon Project (GCP), que sosté que enguany el volum de CO₂ llançat a l'atmosfera s'incrementarà un 1% i se situarà en nivells rècord sense signes de descens. Aquest gas contaminant és el principal responsable de l'efecte hivernacle, el fenomen que hi ha darrere del calfament terrestre.

En els últims anys són moltes les veus expertes que han avisat dels catastròfics danys que provocarà la crisi climàtica si no es deté a temps l'augment de la temperatura del planeta. El rellotge corre i cada vegada hi ha menys marge per a arribar al límit de l'1,5 °C establit com a objectiu en l'Acord de París, signat el 2015, segons el qual el calfament respecte dels nivells preindustrials no pot incrementar-se més d'aquesta quantitat. En cas de sobrepassar-se, els danys seran desastrosos. L'estudi de GCP calcula que si es mantenen els nivells d'emissions contaminants actuals, en menys d'una dècada es passarà la línia roja. Per això, reclamen accions d'urgència perquè els estralls causats pel canvi climàtic siguen el mínim de greus possibles.

GCP és un projecte internacional que integra nombrosos consorcis, amb la participació d'un centenar de científics de 80 centres d'investigació i universitats de tot el món. En col·laboració amb el Programa Mundial del Clima, el Global Carbon Budget s'ha publicat aquest divendres en la revista Earth System Science Data, coincidint amb la jornada dedicada a la descarbonització pel calfament global en la COP27. És la cimera climàtica més important del món, organitzada per les Nacions Unides, i se celebra aquests dies a la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh.

Molt a prop del pic màxim d'emissions

L'informe preveu que les emissions totals de diòxid de carboni el 2022 representaran 40.600 milions de tones de CO₂ (GtCO₂), una xifra molt pròxima als 40.900 milions registrats el 2019, just abans de la pandèmia. És el pic màxim anual assolit fins ara. El panorama de l'any actual, segons les tendències dels principals emissors, és mixt: es calcula que les emissions disminuiran a la Xina (-0,9%) i la UE (-0,8%), però que augmenten als Estats Units (+1,5%) i l'Índia (+6%), amb un increment de l'1,7% al conjunt de la resta del món.

El repunt d'emissions de CO₂ es deu especialment a l'increment de l'ús de petroli per la reactivació del sector aeri, una vegada suprimides les restriccions per la crisi sanitària del coronavirus.

Segons el director executiu del GCP, Pep Canadell, aconseguir el repte de neutralitzar les emissions de CO₂ per al 2050 requeriria ara per ara una disminució anual de vora 1.400 milions de tones, una quantitat comparable a la caiguda registrada el 2020 per l'aturada de l'economia mundial que va causar la pandèmia. 

Canadell ha aprofitat per a referir-se a la guerra d'Ucraïna com un episodi amarg que "evidencia, una vegada més, que no sols el petroli és una gran arma geopolítica, sinó també el gas". "El món n'ha de prendre bona nota, i també de la importància de la independència de l'energia", ha dit. En aquest sentit, l'expert ha defensat segir amb l'impuls de les renovables al món, una alternativa sostenible que els països poden desenvolupar als seus territoris sense dependre de la resta. Finalment, ha insistit en els danys irreparables de no reduir dràsticament les emissions de CO₂ i ha instat a prendre accions categòriques, no temporals ni passatgeres, igual que ja s'ha fet amb una altra classe d'emergències. Per exemple, la pandèmia, les grans inundacions o altres desastres.

Canvi climàtic Medi ambient

També et pot interessar