La missa funeral pel papa: "Estava obert a tots. Es gastava sense mesura, especialment pels últims de la terra, els marginats"

El funeral ha arrancat a les 10 del matí amb el trasllat del fèretre del pontífex a la plaça de Sant Pere del Vaticà.

El cardenal Giovanni Battista Re oficia la missa funeral
El cardenal Giovanni Battista Re oficia la missa funeral / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 d'abril 2025 - 06:31 Actualitzat: 26 d'abril 2025 - 11:08

El món fixa la mirada en el Vaticà, que este dissabte acomiada el papa Francesc, mort el 21 d'abril, Dilluns de Pasqua, als 88 anys. Va ser un ictus cerebral el que li va causar un coma i una fallada cardiocirculatòria irreversible que finalment va posar fi a la seua vida, després d'haver passat 38 dies a l'hospital per una pneumònia bilateral, d'on li van donar l'alta el 23 de març.

El funeral ha començat les 10:00 hores, quan els cediaris han traslladat al muscle el fèretre amb les restes del pontífex des de la basílica del Vaticà a la plaça de Sant Pere. Sobre el taüt reposa una Bíblia oberta, amb l'evangeli mirant el cel. La cerimònia l'oficia el degà del col·legi cardenalici, Giovanni Battista Re. Vora vint minuts després, amb els cardenals vestits de roig ubicats ja en els seus llocs, ha arrancat la missa exequial, abrigada per càntics al·legòrics de diversos passatges dels evangelis i una imponent música religiosa.

"Va ser un Papa enmig de la gent, amb el cor obert a tots. Es gastava sense mesura, especialment pels últims de la terra, els marginats", ha recordat en la missa Giovanni Battista Re. El cardenal ha subratllat els "innombrables gestos i exhortacions" de Francesc en favor dels refugiats i desplaçats, destacant la decisió del papa de fer la seua primera visita a l'illa de Lampedusa, en plena crisi migratòria.

De Jorge Mario Bergoglio ha recordat la insistència en la misericòrdia, en el perdó, en una església més oberta. "El fil conductor de la seua missió ha sigut també la convicció que l'Església és una llar per a tots", ha afirmat Battista Re. El cardenal també ha recordat el "carisma" de Francesc, la capacitat per a "il·luminar els problemes del nostre temps amb la saviesa de l'Evangeli" i la militància en favor de la pau i la cooperació, tant en la vida com per a resoldre els conflictes internacionals. "Ningú se salva a soles", ha recordat el religiós parafrasejant l'encíclica Laudato si, que Francesc va dirigir al conjunt de les dones i homes de tot el món.

Trasllat del fèretre amb les restes del papa Francesc a la plaça de Sant Pere
Trasllat del fèretre amb les restes del papa Francesc a la plaça de Sant Pere / Reuters

En acabar, el seguici fúnebre traslladarà el fèretre, en un recorregut de sis quilòmetres a pas solemne, fins a la basílica de Santa Maria Major de Roma, on el soterraran, complint les últimes voluntats que el pontífex argentí va deixar escrites en el seu testament.

"Sol·licite que el meu sepulcre es prepare al nínxol de la nau lateral entre la Capella Paulina i la Capella Sforza de l'esmentada basílica papal", va demanar en vida el papa Francesc, "ha d'estar en terra; senzill, sense decoració particular i amb l'única inscripció: Franciscus".

Nit al ras per a agafar la primera fila

Milers de fidels abarroten la plaça de Sant Pere del Vaticà des de les sis del matí, quan s'han obert els accessos al públic. Alguns han passat la nit al ras en sacs de dormir als voltants del Vaticà per a ser els primers a accedir al recinte, a l'entrada del qual s'han vist les carreres per a agarrar la primera fila, pròpies d'un macrofestival de música.

Les autoritats informen que la plaça, amb capacitat per a 40.000 persones, està ja plena, mentre altres 100.000 esperen a la Via della Conciliazione. Entre els grups de pelegrins i devots, molts porten banderes, retrats i objectes religiosos vinculats al papa Francesc. Fins a 200.000 persones s'espera que congregue el funeral, a més de desenes d'autoritats internacionals. Els que no càpien a la plaça podran seguir el funeral per les pantalles gegants instal·lades als voltants.

Els fidels prenen posicions per a assistir al funeral pel papa Francesc
Els fidels prenen posicions per a assistir al funeral pel papa Francesc / Kai Pfaffenbach (Reuters)

Entre les primeres autoritats a arribar-hi ha estat la presidenta italiana, Giorgia Meloni, la de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, el del Consell Europeu, Antonio Costa i l'expresident estatunidenc Joe Biden. També s'ha vist el president argentí, Javier Milei, i el brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva. Els reis d'Espanya Felip VI i Letícia han rendit tribut al papa en la basílica de Sant Pere per a rendir tribut al papa Francesc davant el seu fèretre, minuts abans d'ocupar els seus llocs en la plaça per a assistir al funeral. Així ho han fet també el president dels Estats Units, Donald Trump i la primera dama Melania.

El recorregut del soterrament

El recorregut del soterrament del papa Francesc seguirà parcialment el traçat de l'antiga Via Papalis, la processó que feien antigament els pontífexs després de ser designats entre Sant Pere del Vaticà i la basílica de Sant Joan del Laterà, catedral de la diòcesi de Roma.

El seguici de Francesc passarà davant de llocs tan icònics com el Coliseu romà, en el que suposa un dels majors reptes en l'àmbit organitzatiu per a les autoritats italianes. També davant de la galeria Príncep Amadeu de Savoia, recorrerà el Corso Vittorio Emmanuele i arribarà a la plaça de Venècia, per a després girar cap als Fòrums Imperials. Des d'este punt, prendrà la Via Labicana i la Via Merulana, i deixarà al fons la basílica del Sant Joan del Laterà, fins arribar al punt final on el soterraran, la basílica Santa Maria Major de Roma.

Un vehicle transportarà a pas solemne el fèretre de Francesc, seguit d'un reduït nombre de cotxes que portaran alguns dels cardenals per unes vies tancades al trànsit.

Hi haurà col·locades quatre pantalles gegants a la zona perquè els fidels puguen seguir el funeral i el seguici fúnebre. A més, després de l'enterrament, les portes de Santa Maria Major estaran obertes perquè els centenars de milers de fidels puguen accedir-hi i retre-li homenatge.

Funeral amb un rígid protocol

Amb l'assistència de centenars de delegacions internacionals —més de 130— i representants institucionals —50 caps d'estat i 10 reis— se seguirà un rígid protocol en el qual es tractarà d'evitar situacions conflictives. Així mateix, se seguirà l'orde alfabètic en francés a l'hora d'assignar els llocs.

Les delegacions entraran a través dels murs vaticans per la porta del Pelegrí, on aparcaran els cotxes per a encaminar-se a la plaça de Sant Pere i entraran per un accés lateral. El prefecte de la Casa Pontifícia, Leonardo Sapienza, serà l'encarregat de rebre'ls en esta entrada, abans que el personal del cerimonial pontifici els acompanye a la seua posició.

Les delegacions internacionals es col·locaran al costat dret de la plaça mentre que al costat esquerre estaran els cardenals.

El protocol vaticà —que ha tingut dures proves durant el funeral de Benet XVI o el multitudinari adeu a Joan Pau II, al qual van acudir huitanta caps d'estat o govern— indica que les primeres files estan reservades als caps d'estat, però amb prioritat per a les delegacions italiana, la més multitudinària amb la presència del president, Sergio Mattarella, i la primera ministra, Giorgia Meloni; i l'argentina, país natal de Francesc, encapçalada per Javier Milei.

Les primeres files també estan dedicades a les cases reials catòliques, per la qual cosa els reis d'Espanya estaran en eixa posició al costat de la resta de monarques que han anunciat la seua presència, entre els quals hi haurà també els reis no catòlics.

Pel que fa als presidents, se segueix l'orde alfabètic francés: Donald Trump, amb la seua dona Melania, estarà en la mateixa fila que el francés Emmanuel Macron, però molt lluny de l'ucraïnés Volodímir Zelenski, qui ha afavorit una reunió amb el president estatunidenc, però que serà difícil vist que té intenció de tornar al seu país just després de la missa.

Milers de persones donen l'últim adeu al papa

Les autoritats italianes calculen que al voltant de 200.000 fidels i més de 150 delegacions internacionals assistiran este dissabte al funeral del pontífex.

Segons la Santa Seu en el recompte del matí de divendres, més de 150.000 persones ja havien passat des de dimecres per la capella ardent del papa Francesc a la basílica de Sant Pere del Vaticà per a donar l'últim adeu al difunt pontífex.

Durant els tres dies en què els fidels han pogut acomiadar-se del papa s'han repetit les imatges amb llargues files per les zones limítrofes al Vaticà, fins a fer la volta a la plaça del Risorgimento. Les portes de Sant Pere van tancar finalment a les 19:00 hores d'este divendres per a procedir a la cerimònia de tancament del fèretre, abans del funeral i l'enterrament d'este dissabte.

L'última aparició pública del papa Francesc en públic va ser el diumenge 20 d'abril, poques hores abans de la seua mort, quan va aparéixer al balcó central de la basílica de Sant Pere per a la benedicció urbi et orbi. El pontífex argentí es va mantindre assegut a la cadira de rodes, sense les cànules nasals per a l'oxigen, i va desitjar una "bona Pasqua", a més de delegar la lectura del missatge per la pau al mestre de cerimònies, l'arquebisbe Diego Ravelli.

La cerimònia, en directe per À Punt

Este dissabte À Punt ha preparat una programació especial per a acomiadar el pontífex Francesc i ofereix el funeral del papa en directe per la televisió, la ràdio i el web d'À Punt Radiotelevisió Valenciana.

A partir de les 09:30 hores À Punt connectarà amb la plaça de Sant Pere del Vaticà per a mostrar en directe el soterrament del summe pontífex en el programa especial informatiu L’adeu al papa Francesc. Presentat per Amparo Fernández, comptarà al plató amb tertulians com Amparo Castellano, directora de Comunicació de l'Arquebisbat de València i Edgar Esteve, responsable de Litúrgia de l'Arquebisbat que compartiran taula amb Montserrat Escribano, presidenta de l'Associació de Teòlogues d'Espanya i Vicent Montagud, cap de l’àrea d’Internacional d’À Punt.

L’equip d’enviats especials d’À Punt, la periodista Remei Blasco i el càmera José Luis Ferrín, que ens han oferit tot els detalls des de Roma al llarg de la setmana, traslladaran este històric moment als espectadors de la Comunitat Valenciana. El programa especial el dirigirà Patrícia Orts i Josep Rodríguez; Irene Alfonso estarà en la realització i Anna Yusà en la producció. A més, À Punt ha previst un servei de traducció simultània italià/valencià per al moment del sermó.

D’altra banda, À Punt Ràdio també oferirà entre les 09:30 hores i les 14:30 hores una edició especial del programa Amunt i avall que presenta Sergi Olcina dins de la qual s’oferiran en directe tots els detalls de les exèquies fúnebres. En el programa especial intervindran el periodista i teòleg Baltasar Bueno; el professor de Dret i batxiller en Teologia, Enrique Lluch; el professor i escriptor de la Universitat Catòlica de València, Vicent Zuriaga; Montserrat Escribano, presidenta de l'Associació de Teòlogues d'Espanya; l’advocada especialista en tribunals eclesiàstics Palmira Trelis i Inma Traver, especialista en Conservació i Béns Culturals.

De nit, a partir de les 22:00 hores fins a la mitjanit, l’anàlisi del sepeli papal a Roma es farà a través de la mirada dels convidats al programa Fora de cobertura, dirigit i presentat per Donís Salvador, que comptarà entre altres convidats amb José Francisco Castelló, canceller-secretari de l’arxidiòcesi de València i el teòleg Santiago Pons.

Estem davant d'un esdeveniment global amb un desplegament mediàtic en què no faltarà À Punt, que també es podrà seguir a través del web de la cadena pública (www.apuntmedia.es) i de les xarxes de la radiotelevisió pública valenciana.

També et pot interessar

stats