El món supera els 130 milions de contagis i la pandèmia s'accelera
Els repunts són especialment preocupants en zones d'Asia i l'Orient Mitjà: l'Índia ha registrat més de 100.000 positius en sols un dia.
Cinquena setmana consecutiva de creixement de la pandèmia de coronavirus en tot el món. Els casos globals han superat la barrera dels 130 milions des de l'inici de l'emergència sanitària (ja són 131,8 milions, segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins) i la transmissió de la SARS-CoV-2 està tornant a accelerar-se.
En els últims set dies s'han registrat més de quatre milions de positius, fet que no passava des de mitjan gener, d'acord amb les estadístiques de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Els decessos, d'altra banda, també encadenen tres setmanes a l'alça i ja deixen 2,86 milions de víctimes mortals, 71.000 en els darrers set dies. L'organisme internacional alerta que pràcticament tots els països estan notant el creixement de casos i morts per la Covid-19, i que Europa i Amèrica continuen concentrant-ne quasi el 80% del total.
La tendència manté preocupades les autoritats sanitàries, que temen que les xifres augmenten a un ritme encara més gran en els pròxims dies, com a ressaca a les festes de Setmana Santa. Un període vacacional en què s'han incrementat els desplaçaments i les reunions familiars en molts punts del planeta. L'augment recent de casos està sent més significatiu en zones d'Àsia i l'Orient Mitjà, mentre que a Europa i Amèrica, els dos continents on la pandèmia ha colpejat amb més força en termes generals, les xifres són una mica més estables.
És especialment delicat el cas de l'Índia, on la xifra de nous casos està augmentant exponencialment. Aquest dilluns el país asiàtic va superar, per primera vegada des de l'inici de l'emergència global, la barrera dels 100.000 positius registrats en només un dia. En concret, el Ministeri de Salut va notificar 103.558 casos en les darreres 24 hores, el que eleva el nombre absolut de persones infectades fins als 12,5 milions.
Tampoc remet la propagació del virus a països com França, que ha superat en contagis Rússia i s'ha situat com el quart més afectat per la pandèmia amb més de 4,8 milions de contagis, després dels Estats Units, el Brasil i l'Índia. En un intent de frenar els contagis, el govern d'Emmanuel Macron decretava la setmana passada un nou confinament en l'estat gal, el tercer de la pandèmia, que s'estendrà almenys durant tot el mes d'abril.
L'altra cara de la moneda són les nacions on la vacunació avança amb rapidesa, com ara els Estats Units o el Regne Unit. En un moment en què el virus està expandint-se a gran velocitat en altres latituds del globus, ambdós països han aconseguit que la corba epidèmica no augmente. Tampoc Espanya, un dels països més colpejats per la pandèmia el 2020, està patint per ara un fort augment dels contagis, tot i que durant el cap de setmana la incidència acumulada s'ha incrementat en més d'onze punts i se situa en 163,37 casos per cada 100.000 habitants. Els propers dies confirmaran si es produeix en les xifres el temut "efecte pont" de la Setmana Santa.
En el món s'han administrat prop de 650 milions de dosis de vacunes anti-Covid, i els Estats Units és el país que més dosis ha administrat, 160 milions. El segueix la Xina, amb 130 milions, mentre que la Unió Europea frega els 80 milions.