Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Mor als noranta anys Desmond Tutu, símbol de la lluita contra l'apartheid

La vida de l'arquebisbe emèrit de Sud-àfrica i Premi Nobel de la Pau va estar marcada per la defensa dels drets humans

El Premi Nobel de la Pau de 1984 Desmond Tutu / À Punt NTC

L'arquebisbe emèrit sud-africà Desmond Tutu, Premi Nobel de la Pau 1984 pel seu activisme contra el règim de segregació racista de l’apartheid, ha mort aquest diumenge als noranta anys a Ciutat del Cap.

El president del país, Cyril Ramaphosa, ha confirmat la defunció del respectat religiós anglicà: "La mort de l'arquebisbe emèrit Desmond Tutu és un altre capítol de pèrdua en l'adeu de la nostra nació a una generació de destacats sud-africans que ens van llegar una Sud-àfrica alliberada". El mandatari ha enviat el seu condol a la família de Tutu a qui descriu com un "patriota sens igual" i un "home d'un intel·lecte extraordinari" que va mantindre la seua integritat en la lluita contra les "forces de l'apartheid".

Fins i tot en democràcia, ha destacat Ramaphosa, “Tutu va mantindre el vigor i la vigilància del lideratge per a exigir responsabilitats a les institucions”.

Figura clau en la història contemporània sud-africana

Desmond Tutu és una de les figures clau de la història contemporània sud-africana. La seua trajectòria ha estat marcada per una constant defensa dels drets humans, motiu pel qual es va desmarcar en nombroses ocasions de la jerarquia eclesiàstica per a defendre posicions com els drets dels homosexuals o l'eutanàsia.

L'actual arquebisbe de Ciutat del Cap, Thabo Makgoba, ha recordat el Nobel de la Pau com una persona que "va cridar pel seu nom al mal allí on el va veure, sense importar qui fora el que el cometia. Quan els autors del mal experimentaven un vertader canvi en el cor, seguia l'exemple de Déu i estava disposat a perdonar”.

En els últims anys s'havia mantingut allunyat de la vida pública a causa dels problemes de salut que arrossegava des de feia anys, inclòs un càncer de pròstata. La seua última aparició pública va ser el passat 7 d'octubre en unes imatges emeses el dia del seu noranta aniversari. Un aniversari que la seua fundació va celebrar amb una conferència virtual en què van participar, entre altres, el màxim líder espiritual tibetà, el dalai-lama, l'activista moçambiquesa i viuda de Nelson Mandela Graça Machel o l'expresidenta irlandesa Mary Robinson.

També et pot interessar