Mor, assistit a Suïssa, el científic de 104 anys defensor de l'eutanàsia
La despenalització de l'eutanàsia, més prop a Espanya: el Congrés aprova obrir el debat.
David Goodall, el científic australià de 104 anys que reclamava l'eutanàsia, ha mort en una clínica de Basilea (Suïssa). "El seu viatge ha acabat en pau i acompanyat pels néts, amb un medicament que ell mateix s'ha administrat", segons el director de la fundació Exit International, que li ha donat suport.
L'eutanàsia està prohibida a Austràlia i Goodall, que no patia cap malaltia terminal, es va veure obligat a viatjar fins a Suïssa per complir l'última voluntat, acompanyat per la família. Ahir, 24 hores abans de la mort, explicava les raons: "A la meua edat una persona ha de ser lliure per a triar el moment en què vol marxar".
A Espanya, la despenalització de l'eutanàsia pot estar més prop. El Congrés dels Diputats ha aprovat obrir un debat sobre aquesta pràctica. La proposta demana reformar l'article 143.4 del Codi Penal per a despenalitzar l'eutanàsia i també l'ajuda al suïcidi.
D'aquesta manera es vol exonerar de tota responsabilitat penal a qui ajude a morir a persones que patisquen malalties terminals o incurables. Ara s'obri un període de tramitació que es preveu llarg.
Ja fa 20 anys que Ramón Sampedro va demanar l'eutànasia per primera vegada a Espanya. Holanda va ser el primer país del món que legalitzà aquesta pràctica l'any 2002. A Europa l'eutanàsia també és legal a Bèlgica i Luxemburg. Per contra, està prohibida i perseguida legalment a Polònia, Portugal, Itàlia i França. L'eutanàsia està regulada parcialment o és tema en discussió en països com Alemanya, Dinamarca i el Regne Unit. En l'actualitat, el Codi Penal castiga a Espanya els que ajuden a morir una altra persona, amb penes de 4 a 10 anys de presó.