Mor l'expresident peruà Alberto Fujimori de càncer als 86 anys

Alguns destaquen l'estabilitat econòmica i que posara fi al terrorisme; altres, les violacions dels drets humans i la corrupció que el van dur a l'exili al Japó i després a la presó

Imatge d'arxiu de l'expresident peruà Alberto Fujimori eixint de l'hospital Centenari a Lima, el Perú, en 2018.
Imatge d'arxiu de l'expresident peruà Alberto Fujimori eixint de la Clínica Centenario de Lima el 2018 / Eddy Ramos / (Agència Andina / Reuters)

L'expresident peruà Alberto Fujimori (1990-2000) ha mort este dimecres en la seua residència de Lima als 86 anys, després d'"una llarga batalla contra el càncer", segons ha confirmat la seua filla i hereua política Keiko Fujimori. Els seus seguidors s'han concentrat a la porta del domicili molt afectats.

Durant més de dos dècades, ha tingut una trajectòria molt controvertida. Alguns destaquen l'estabilitat econòmica i que acabara amb el terrorisme, altres les violacions dels drets humans i la corrupció que el van dur a l'exili al Japó i després a la presó.

"Després d'una llarga batalla contra el càncer, el nostre pare, Alberto Fujimori acaba de partir a la trobada del Senyor. Demanem als qui el van apreciar ens acompanyen amb una oració per l'etern descans de la seua ànima. Gràcies per tant papà", ha publicat Keiko Fujimori en la xarxa social X, en un missatge que va signar amb els seus germans Hiro, Sachie i Kenji.

Minuts abans, l'advocat de Fujimori, Elio Riera, es va avançar a la família i va escriure el seu propi comiat a l'exmandatari en la xarxa social X. "Senyor president, gràcies per tot. Descanse en pau. El seu llegat perdurarà en la història", ha expressat Riera, que el representava en un nou juí oral per la matança de Pativilca perpetrada el 1992.

Fujimori, que va complir 86 anys el 28 de juliol, va abandonar el desembre passat la presó de Lima on complia una condemna de 25 anys per delictes de lesa humanitat, després que el Tribunal Constitucional (TC) restituïra l'indult humanitari que li va concedir el 2017 el llavors governant Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018). Eixa decisió va ser adoptada en desafiament a les ordes del Tribunal Interamericà de Drets Humans.

En les últimes hores, els seus partidaris i col·laboradors més pròxims es van acostar al seu domicili a preguntar pel seu estat de salut, i fins i tot algunes excongressistes, com Luisa Cuculiza, van contar a la premsa que Fujimori els va respondre breument la salutació.

Alberto Fujimori a Lima, el Perú, el 25 d'abril de 1997
Alberto Fujimori a Lima, el Perú, el 25 d'abril de 1997 / Mariano Bazo (Reuters)

El govern peruà decreta tres dies de dol nacional

El govern peruà ha decretat des d'este dijous un dol nacional, que es prolongarà per tres dies, per la mort de l'expresident Alberto Fujimori, mort dimecres als 86 anys.

El decret suprem es va publicar poc després de la mitjanit en el diari oficial El Peruano i també decideix atorgar a Fujimori "les honres fúnebres que correspon al president de la República en exercici".

Durant tres dies, el pavelló nacional serà hissat a mitja asta en tots els edificis públics, instal·lacions militars, bases, vaixells, locals policials i altres dependències de l'Estat, així com en les delegacions diplomàtiques.

Poc després de conéixer-se el decés de Fujimori, el primer ministre, Gustavo Adrianzén, va detallar que s'havia posat en contacte amb els parents de l'expresident per a coordinar el funeral. "Volem expressar el nostre condol a familiars, amics i partidaris de qui fora el president Alberto Fujimori", ha dit.

També et pot interessar

stats