Rússia confirma la mort del líder de Wagner, Ievgueni Prigojin, en un accident d'avió

L'avió privat en què viatjava ha tingut un accident a la regió de Tver i han mort els 10 passatgers, segons l'agència d'aviació civil russa Rossaviatsia

UKRAINE-CRISIS/PRIGOZHIN-AFRICA
El líder del grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, parla a càmera armat en una ubicació desconeguda / PMC Wagner (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 d'agost 2023 - 19:36 Actualitzat: 24 d'agost 2023 - 06:56

L’agència d’aviació civil Rossaviatsia ha confirmat que el cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, viatjava en l’avió privat Embraer que s’ha estavellat aquest dimecres al centre de Rússia. Així mateix, el Ministeri per a Situacions d'Emergència de Rússia ha informat de la mort dels deu ocupants de l'avió, dels quals ja s'han recuperat huit cadàvers.

Segons les dades de la companyia aèria, en l'Embraer-135 viatjaven set passatgers, entre ells Prigojin i la seua mà dreta, Dmitri Utkin, antic oficial de la intel·ligència militar russa (GRU). Els altres passatgers també serien membres del grup de mercenaris, que recentment va reprendre les operacions al continent africà. A més, en l'aparell, que volava de Sant Petersburg a Moscou, estaven el comandant, un segon pilot i una hostessa. Rossaviatsia subratlla que l'avió tenia tots els permisos en regla i feia el vol després de rebre en el seu moment l'autorització oficial per a utilitzar l'espai aeri.

La premsa local ha informat que els cadàvers estan carbonitzats. Per tant, probablement els hauran de sotmetre a exàmens d'ADN per a procedir a la identificació.

En el vídeo publicat pel diari digital Gazeta.ru es pot veure com l'aparell cau inusitadament contra terra en un descampat, no lluny d'uns habitatges rurals. Després hi ha una forta explosió. Segons el diari RBC, les autoritats estudien tres versions del sinistre: una fallada de pilotatge, un problema tècnic i una intervenció exterior.

La catàstrofe aèria va tindre lloc exactament dos mesos després que Prigojin protagonitzara una fallida rebel·lió armada contra el Kremlin en la qual va arribar a prendre una de les ciutats més importants del sud de Rússia, Rostov del Don.

Joe Biden: "No em sorprén"

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha afirmat no sentir-se sorprés per l'accident d'avió. "No tinc informació concreta, però no em sorprén", ha manifestat en declaracions a la premsa. El president ha aprofitat per a mencionar al president de Rússia, Vladímir Putin, tot i que no ha arribat a acusar-lo directament del sinistre.

"No hi ha quasi coses que passen a Rússia en les quals Putin no estiga darrere, però no tinc suficient informació per a saber la resposta", ha agregat Biden. En un to similar s'ha posicionat la portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Adrienne Watson, que ha afirmat que "si es confirmara, a ningú li hauria d'estranyar".

També et pot interessar

stats