Directes
Ara en la televisió
VALÈNCIA ÉS MÚSICA

Moren diversos soldats nord-coreans per xafar mines a la frontera amb Corea del Sud

Seül acusa Pyongyang d'intrusió en la zona desmilitaritzada que separa els dos països després que en novembre se suspenguera l'acord signat en 2018 per a rebaixar la tensió

Soldats nord-coreans en la frontera amb Corea del Sud / AFP

L'Estat Major conjunt sud-coreà ha assegurat este dimarts que diversos soldats de Corea del Nord han mort o han resultat ferits recentment per xafar mines en la zona desmilitaritzada que separa els dos països i ha acusat Pyongyang d'estar forçant "irracionalment" al seu exèrcit a incrementar la seguretat militar en esta àrea.

En un comunicat, l'ens militar depenent de Seül assegura que, després que el règim nord-coreà decidira suspendre en novembre un acord militar signat en 2018 entre les dos Corees per a rebaixar la tensió, les tropes dirigides per Kim Jong-un començaren a reconstruir llocs de guàrdia fronterers que s'havien retirat prèviament sobre la base d'este tractat i que plantaren mines addicionals en carreteres que connecten el nord amb el sud.

Després que en gener Pyongyang declarara Seül com "el principal enemic" i rebutjara una reunificació pacífica en el futur, l'Estat Major sud-coreà sosté que "des d'abril, s'han desplegat un gran nombre de tropes en diverses zones de primera línia" per a fer treballs de reforç de la seguretat fronterera. Això inclou la creació de terrenys erms, la col·locació de mines addicionals o la instal·lació d'unes "estructures desconegudes que semblen barreres antitanc".

"Durant este període, l'exèrcit nord-coreà sembla que du a terme estes tasques de manera irracional a pesar que diverses explosions de mines terrestres han provocat nombroses víctimes", assegura el text difós per l'organisme, que afig no poder brindar més detalls "de cara a garantir la seguretat" dels soldats meridionals i les operacions a la frontera. "En el futur, es preveu que Corea del Nord amplie gradualment els seus treballs en la zona", conclou el text, que apunta que les tropes meridionals estan "seguint de prop les activitats de l'exèrcit nord-coreà en la primera línia en preparació per a possibles contingències en l'àrea".

La tensió entre Pyongyang —que fa anys que rebutja reprendre el diàleg amb el veí del sud i ha apostat per modernitzar l'armament— i Seül ha anat augmentant gradualment després d'un breu període d'acostament entre 2018 i 2019, i ha empitjorat especialment després de l'arribada a la presidència sud-coreana en 2022 del conservador Yoon Suk-yeol.

També et pot interessar