Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

L'Iran amenaça d'intervindre en la guerra de Gaza si no es decreta un alto el foc

Dimiteix l'Alt Comissionat de Drets Humans de l'ONU per la incapacitat de la institució per a frenar "el genocidi que té lloc davant dels nostres ulls"

Imatge del cràter causat pel bombardeig isarelià al camp de refugiats de Jabalia / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de novembre 2023 - 10:11 Actualitzat: 01 de novembre 2023 - 14:03

El bombardeig al camp de refugiats de Jabalia està tenint repercussions internacionals per a Tel-Aviv: Bolívia ha trencat relacions diplomàtiques amb el govern de Benjamin Netanhayu i els presidents de Xile i de Colòmbia han cridat a consultes els ambaixadors israelians.

L'Iran amenaça ja d'intervindre en el conflicte si no s'aconsegueix prompte un alto el foc. L'advertència l'ha feta el ministre d'Exteriors iranià, Hosein Amir Abdolahian durant una visita a Turquia: "Aquesta és la nostra regió, la nostra llar, i no esperarem el permís de ningú per a tractar amb el que ocorre en la nostra llar", ha afirmat.

"Si els atacs a dones i xiquets continuen, el cost que pagaran serà molt alt", ha dit l'enviat de l'Iran, que no ha concretat la resposta del seu país. Teheran dona suport a les milícies de Hezbollah, que combaten amb Israel des del sud del Líban. Abdolahian ha demanat "que acabe el genocidi i la violència dels Estats Units i Israel". "Si les coses continuen així", la resistència (en referència a Hamàs) podria reaccionar d'una altra manera inesperada i les coses podrien eixir-se de control", ha advert

Set ostatges entre els 145 morts en l'atac a Jabalia

L'atac de l'aviació aèria israeliana ha destruït un barri sencer de 30 edificis residencials, segons les Nacions Unides. Israel n'ha assumit l'autoria, que justifica en l'objectiu d'assassinar un comandant de Hamàs. Per a aconseguir-ho, han matat desenes de civils. L'ONU ha confirmat 50 morts, però fonts sanitàries palestines les eleven a 145, entre elles, tres nadons. Una xifra indeterminada de persones continua sepultada entre les runes després de l'impacte dels míssils. Per la falta d'equips i materials de rescat, els supervivents es busquen escarbant amb pales o amb les mans. Hamàs assegura que set ostatges, tres d'ells amb passaport estranger, han mort en l'atac a Jabalia, dels més de dos-cents que reté des del set d'octubre.

Els hospitals estan col·lapsats perquè els ferits hi arriben per centenars. Es preveu traure'n 80 de Gaza pel pas de Rafah per a atendre'ls en hospitals d'Egipte. Una minúscula gota en l'oceà del conflicte, que ha causat més de 22.000 ferits de diversa consideració en el costat palestí. L'Hospital de l'Amistat Turc-Palestina, l'únic de Gaza que tracta a pacients de càncer, ha deixat deixar de funcionar per la falta de carburant els desperfectes causats pels atacs israelians. Contra les acusacions a Tel-Aviv pels atacs a hospitals, Israel ha acusat l'Organització Mundial de la Salut de donar "carta blanca als terroristes" per a "ocultar la seua infraestructura i armes" en els centres hospitalaris.

Epicentre de la destrucció al camp de refugiats de Jabalia, al nord de la Franja de Gaza / Stringer (Reuters)

Dos terços dels morts a Gaza, per atacs a les seues vivendes

Les Nacions Unides adverteixen de més atacs en les últimes 24 hores contra residències de civils. La força aèria israeliana ha matat 33 persones en dos atacs més en habitatges familiars al centre de la Franja. En un d'aquests, assenyala l'ONU, han matat tres generacions d'una mateixa família.

El Ministeri de Salut de Gaza assenyala que dos terços de les víctimes en el conflicte han mort en atacs als seus habitatges. Sota els enderrocs continuen soterrades 2.000 persones, de les quals es tem que més d'un miler són xiquets. La represàlia israeliana contra l'atac de Hamàs del 7 d'octubre ja ha matat 8.800 persones, de les quals 3.648 són menors, 2.300 dones, 67 treballadors de les Nacions Unides. El grup islamista va assassinar 1.400 persones i en manté segrestades 230.

RSF denuncia Israel i Hamàs al TPI per l'assassinat de periodistes

Reporters sense Fronteres (RSF) ha presentat una denúncia al Tribunal Penal Internacional per crims de guerra contra Israel, per l'assassinat de huit periodistes palestins en els bombardejos de Gaza d'una banda, i contra Hamàs, per matar un informador que cobria l'assalt islamista a un kibbutz. En un comunicat, l'organització quantifica en 34 els periodistes morts des del començament de la guerra, almenys dotze d'ells mentre informaven (deu a Gaza, un a Israel i un altre a Líban), i denuncia la "destrucció intencionada, total o parcial" de les seus de més de 50 mitjans de comunicació a Gaza.

Desplegament de tancs israelians en un punt indeterminat de Gaza / Exèrcit d'Israel via Reuters

La guerra també continua sumant víctimes als territoris que Israel ocupa a Cisjordània. Quatre palestins més han mort en dues incursions dels soldats de Tel-Aviv. 128 han perdut la vida des del començament de la guerra, més de 300 des del començament de l'any, en els xocs amb les tropes d'Israel i els colons en la pitjor escalada de violència a la regió des de la Segona Intifada, fa dues dècades.

"Un genocidi de manual"

Els atacs israelians també han obert clevills en les Nacions Unides. L'Alt Comissionat de Drets Humans de l'Oficina de l'ONU de Nova York, Craig Mokhiber, ha dimitit per la incapacitat d'evitar les atrocitats i protegir els més dèbils. En una carta de dimissió duríssima, que dirigeix al màxim responsable de Drets Humans de les Nacions Unides, Volker Turk, ha lamentat la inacció de la institució "pel genocidi que s'està produint davant dels nostres ulls".

Mokhiber, un advocat expert en dret internacional que va treballar en la persecució de genocidis com els de Ruanda, considera que això és precisament el que està passant amb la població palestina. L'interpreta com un "genocidi de manual" que ha entrat en la fase final, després de dècades d'assetjament en un procés de colonització. I acusa els Estats Units, el Regne Unit i part de la Unió Europea de complicitat, per permetre els atacs i proporcionar cobertura militar i diplomàtica "per a les atrocitats d'Israel".

Aquest dimarts, després de l'atac a Jabalia, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va advertir que el dret humanitari internacional "estableixen regles clares que no poden ignorar-se" i que "no són un menú a la carta que es puga aplicar de manera selectiva".

També et pot interessar