La mort de Nasrallah fa entrar en joc l'Iran en el conflicte entre Israel i el Líban

Amb l'estret vincle entre Hezbol·là i Teheran, la disputa d'Israel amb la milícia libanesa es desplaça també cap a l'Iran, amb risc d'una escalada encara major

Manifestants sostenen fotografies del líder mort de Hezbol·là durant una protesta contra Israel en la plaça Palestina de Teheran (l'Iran)
Manifestants sostenen fotografies del líder mort de Hezbol·là durant una protesta contra Israel en la plaça de Palestina de Teheran (l'Iran) / Abedin Taherkenareh (Efe)

Les tensions entre Israel i el Líban han sigut constants des de la fundació de l'estat d'Israel. No obstant això, amb l'assassinat de Nasrallah, tots els ulls miren l'Iran, país que ha jugat un paper fonamental en la creació de Hezbol.là. 

Hassan Nasrallah va accedir a la secretaria general de Hezbol·là el 1992, després que Israel matara l'antecessor. En les més de tres dècades de mandat, s'ha convertit en una de les figures més prominents del món àrab i ha multiplicat la influència militar i política de Hezbol·là. 

La milícia xiïta naix el 1982 com un moviment de resistència a la invasió israeliana del Líban. Al llarg dels anys ha assumit també un paper d'estat paral·lel, que ofereix assistència social i educació.

És també un dels principals actors polítics del país, amb representació al Parlament. En la gènesi de Hezbol·là, juga un paper clau la Guàrdia Revolucionària de l'Iran.

El règim dels aiatol·làs, també xiïta, ha sigut el principal suport econòmic i ideològic, amb l'oposició a l'estat d'Israel com un dels seus eixos.

Amb este estret vincle entre Hezbol·là i Teheran, el conflicte d'Israel amb la milícia libanesa es desplaça també cap a l'Iran, amb risc d'una escalada encara major. 

A l'abril, l'Iran va atacar amb més de 300 drons i míssils Israel, sense deixar víctimes ni danys significatius. Era la resposta al bombardeig a l'ambaixada iraniana a Damasc. 

El 31 de juliol, Israel va matar a Teheran el líder polític de Hamàs, de visita al país per la presa de possessió del nou president. 

En protestes al carrer es demanava revenja i el líder suprem prometia una dura resposta. Sense relacions diplomàtiques de la revolució islàmica, l'Iran i Israel tenen un conflicte latent que dura dècades i que s'agreuja amb l'ofensiva israeliana a Gaza i el Líban.

També et pot interessar

stats