Els morts a Gaza superen els 29.600, després de les 92 noves víctimes de les últimes 24 hores
La desnutrició amenaça la vida de milers de xiquets mentre Israel bloqueja l’entrada de 18.000 tones d’aliments per a Gaza en el port d’Ashdod
La xifra de víctimes en la guerra israeliana a la Franja de Gaza supera ja els 29.606 morts —11.000 menors d’edat— i els 69.737 ferits després que els atacs d'Israel posaren fi a la vida de 92 persones en les últimes 24 hores, segons el Ministeri de Sanitat de Gaza. A més, el nombre de persones desaparegudes i les abandonades sota els enderrocs, que les forces israelianes impedeixen rescatar, superaria les 8.000, segons la Mitja Lluna Roja.
El servei d'emergències de Gaza ha fet una nova crida a la comunitat internacional perquè es permeta l'entrada d'aliments a la Franja i ha alertat que la desnutrició amenaça la vida de milers de xiquets. De fet, Unicef alerta que hi ha 17.000 xiquets que deambulen orfes per l'enclavament.
Fa setmanes que els organismes internacionals adverteixen de l'empitjorament de les condicions humanitàries en l'enclavament palestí i sol·liciten a Israel que permeta l'entrada de més camions i que no ataque les forces de seguretat locals, que s'encarreguen de mantindre la seguretat en les àrees i de protegir els combois humanitaris de saquejos de bandes i de grups de persones famolenques.
Per la seua banda, l’estat d’Israel bloqueja des de fa vora un mes en el port d’Ashdod fins a 18.000 tones de farina i altres aliments per a Gaza, on grups d'ultradreta pressionen perquè l'ajuda no isca, mentre la fam s'agreuja cada vegada més entre els palestins que malviuen a la Franja, segons denuncia l'agència de l’ONU per als refugiats palestins (Unrwa), entitat clau per a la distribució d'assistència a Gaza.
Aquesta provisió "podria sustentar a més d'un milió de persones durant 45 dies amb la farina necessària per a fer pa i és només una proporció reduïda de les necessitats alimentàries diàries dels 2,3 milions dels palestins de Gaza", ha dit Jonathan Fowler, portaveu de l’Unrwa.
La treva, enlaire, mentre els atacs d’Israel continuen
Les negociacions d’aquest divendres a París, en què van participar representants d'Israel, Egipte i Qatar per a impulsar una treva a Gaza han assolit “progressos significatius”, segons han informat aquest dissabte diversos mitjans israelians, que apunten que el gabinet de guerra d'Israel es reunirà aquest cap de setmana per a discutir l'assumpte.
Entre els detalls que queden per discutir, està el nombre i la identitat dels presos palestins que seran alliberats per ostatges israelians com a part de l'acord segons informa el periòdic Haaretz, que afirma que "totes les parts estan demostrant flexibilitat" i un acord podria assolir-se abans del ramadà.
Mentrestant, l'exèrcit israelià ha continuat en les últimes 24 hores les seues operacions militars contra el sud de Gaza, especialment en la localitat de Khan Yunis, on assegura haver matat un nombre indeterminat de suposats combatents de Hamàs.
Els últims atacs d’Israel arriben en una setmana marcada pel veto dels Estats Units, per tercera vegada, a la possibilitat d'un alto el foc a Gaza i per l’ampli rebuig del parlament israelià, la Knesset, a la creació d’un estat palestí amb l’aprovació d’un text que va rubricar el passat dia 18 el govern de Netanyahu que resol que “Israel rebutja rotundament els dictats internacionals sobre un acord permanent amb els palestins”.
Experts de l'ONU demanen un embargament global d'armament a Israel
L'exportació d'armament a Israel per part d'altres països ha de "detindre's immediatament" atés que qualsevol transferència d'armes pot violar la llei humanitària internacional en l'actual ofensiva de Gaza, segons han assegurat aquest divendres 37 membres de grups d'experts i relators de l'ONU, entre els quals figura la relatora de l'ONU per als Territoris Palestins, Francesca Albanese.
Els signants han elogiat a països com Espanya, Bèlgica, Països Baixos o Itàlia, que han suspés les seues transferències d'armament a Israel, i han recordat així mateix que la Unió Europea ha recomanat no exportar armes a l'Estat israelià.
A banda, han denunciat que els Estats Units i Alemanya són “amb gran diferència” els principals exportadors d'armament a Israel, amb un augment dels seus enviaments des de l'inici del conflicte el 7 d'octubre, i han subratllat que altres importants subministradors per a l'exèrcit israelià són França, el Regne Unit, el Canadà i Austràlia.