Multa milionària d'Europa a Apple i Meta per males pràctiques amb els usuaris

Sanciona a Apple amb 500 milions d’euros per monopoli en la tenda d’aplicacions i a Meta amb 200 per obligar els usuaris a pagar per a no tindre publicitat

Meta, propietària de xarxes socials com ara Instagram, Facebook i Whatsapp, ha rebut una sanció de 200 milions d'euros
Meta, propietària de xarxes socials com ara Instagram, Facebook i Whatsapp, ha rebut una sanció de 200 milions d'euros / À Punt NTC

La Comissió Europea ha imposat multes milionàries a dos dels gegants tecnològics del món per males pràctiques amb els usuaris. Un ha sigut Apple, a qui ha sancionat amb 500 milions d’euros per accions de monopoli en la tenda d’aplicacions, i l’altre Meta, propietària de xarxes socials com Facebook o WhatsApp, a qui ha multat amb 200 milions d’euros per obligar els usuaris a pagar una subscripció per a evitar publicitat personalitzada.

Estes sancions, que es van adoptar coincidint amb la negociació de la Comissió Europea amb el govern nord-americà per a buscar una eixida a la guerra aranzelària, són les primeres sota la llei de mercats digitals, la nova norma de la Unió Europea per a regular el poder de mercat de les grans plataformes d'internet.

Tot i tractar-se de multes copioses, estan lluny de la sanció màxima del 10% de la facturació global que permet la llei de mercats digitals pel "curt període" que ha transcorregut des que va obrir la investigació a Apple, el 24 de juny de l’any passat, i a Meta, l'1 de juliol d'eixe mateix any, segons han assegurat fonts comunitàries.

“Les decisions de hui transmeten un missatge contundent i clar”, ha dit la vicepresidenta per a la Transició Neta i responsable de la política de competència de la Comissió, Teresa Ribera. La vicepresidenta ha afegit que la llei “protegeix els consumidors europeus i estableix igualtat de condicions”.

“Apple i Meta no han complit la llei de mercats digitals en implementar mesures que reforcen la dependència dels usuaris empresarials i els consumidors de les seues plataformes”, indicava Teresa Ribera. “En conseqüència, hem pres mesures de compliment fermes, però equilibrades contra totes dues empreses, basades en normes clares i predictibles”, va afirmar.

Segons la legislació europea, Apple ha de permetre als desenvolupadors d'aplicacions mòbils informar gratuïtament els seus clients d’ofertes al marge de la tenda d’aplicacions, l’App Store, però Brussel·les va concloure que la companyia aplica restriccions tècniques i comercials que impedeixen tant a la competència com als usuaris beneficiar-se d’alternatives més barates.

Apple no ha pogut demostrar que estes restriccions són "objectivament necessàries" i l'obliga, a més, a retirar-les, com indica la Comissió Europea.

Una nova multa planeja sobre Apple

L'executiu comunitari va advertir a Apple que s'enfronta a una altra futura multa per les dificultats que imposa a la competència perquè els usuaris de l'iPhone i l'iPad utilitzen alternatives a l’App Store, com la taxa del 0,5 euros que obliga a pagar als desenvolupadors d'altres botigues d'aplicacions mòbils.

Respecte a Meta, l'executiu comunitari considera que la subscripció que va obligar a pagar als usuaris de Facebook i Instagram per a evitar publicitat personalitzada és contrària a la legislació perquè els va impedir triar lliurement un model que no utilitzara les seues dades similar al sistema de pagament.

Meta va introduir el sistema "consentir o pagar" el novembre de 2023 i va estar en vigor fins a novembre de 2024, quan va crear una nova versió del model gratuït d'anunci personalitzat que Brussel·les està analitzant.

La sanció, per tant, s'ha aplicat mentre el model va estar en vigor des de març de 2024, quan la normativa nova de la Unió Europea va entrar en vigor, fins a novembre d'eixe mateix a any.

També et pot interessar

stats