Les Nacions Unides acusa Israel de matar "de manera indiscriminada" a Palestina
Jornada de dol i de vaga general a Palestina després de la jornada més sagnant a la franja de Gaza des del 2014.
Un total de 61 palestins morts (huit xiquets) i 2.700 ferits és el balanç provisional dels enfrontaments a la franja de Gaza. La meitat dels ferits són per armes de foc i uns 200 es troben en estat crític. Les autoritats declararen una jornada de dol i de vaga general, i milers de persones assistiren als funerals per les víctimes, entre les quals hi ha una criatura que va morir asfixiada pels gasos lacrimògens llançats per l'exèrcit d'Israel. Laila al Gandor, de 8 mesos d'edat, estava amb sa mare a un quilòmetre de distància de la frontera.
Desenes de milers de persones van protestar a Gaza en la jornada final d'una manifestació en què reclamaven la tornada dels refugiats i on protestaven pel trasllat de l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem. Per als palestins, això és una agressió perquè legitima l'ocupació israeliana. La jornada coincideix amb la Nakba, l'expulsió de 750.000 palestins, ara fa 70 anys, per la creació de l'estat d'Israel.
L'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans ha acusat Israel de matar "de manera indiscriminada" a la franja de Gaza. "Pareix que poden matar o ferir qualsevol: dones, xiquets, reporters, personal de primers auxilis, si s'acosten a més de 700 metres de la tanca". Fins i tot dispararen a un amputat doble. “Quina classe d'amenaça és un amputat?", ha afegit un portaveu de l'Oficina.
L'exèrcit d'Israel ha assegurat en un comunicat que almenys 24 de les víctimes eren "terroristes amb antecedents documentats", membres de Hamas o la Jihad Islàmica, sense aportar més informació sobre la resta de persones mortes o ferides.
El Consell de Seguretat s'ha reunit per a tractar la situació. Nombrosos països àrabs i musulmans han condemnat també l'ús de la força per part d'Israel, i parlen de "massacre" i tragèdia humanitària, però els Estats Units bloquegen l'obertura d'una investigació sobre els fets.
Denúncia per crims de guerra
Reporters sense Fronteres (RSF) ha denunciat Israel davant de la Cort Penal Internacional (CPI) per presumptes crims de guerra comesos pel seu exèrcit en disparar contra periodistes palestins en diverses manifestacions des del 30 de març. En la denúncia, enviada a la fiscal de la CPI, l'organització documenta "trets directes" de franctiradors israelians contra una vintena de periodistes palestins.
Com a senyal de protesta, Turquia ha recomanat a l'ambaixador israelià que torne al seu país de manera immediata, i Bèlgica ha convocat l'ambaixador a consultes. També Metges sense Fronteres i Amnistia Internacional han emés comunicats de condemna.