Directes
Ara en la televisió
EL PISET
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

La NASA llança el primer coet que intentarà impactar contra un asteroide

La missió, en què participa la Universitat d'Alacant, vol provar si el sistema és efectiu per a desviar la trajectòria dels cossos celestes que amenacen la Terra

Moment en què s'ha enlairat la missió DART / NASA

La NASA ha llançat una nau espacial perquè impacte deliberadament amb un asteroide d'ací a un any, a la tardor de 2022, i en desvie l'òrbita. Un experiment inèdit i incert però necessari per a l'agència espacial, tenint en compte el potencial perillós d'una mínima part dels més de 20.000 cossos celestes catalogats amb trajectòries pròximes a la Terra.

La missió Prova de readreçament d'asteroides doble (DART, per les sigles en anglés) s'ha enlairat amb èxit a les 22:21 hores (les 7:21 ací) a bord d'un coet Falcon 9 de l'empresa SpaceX des de la base espacial de Vandenberg, a Califòrnia (EUA).

DART es dirigeix cap al sistema d'asteroids binari Didymos, que està compost per l'astre, d'aproximadament 780 metres de diàmetre, i el seu satèl·lit, Dimorphos, d'uns 160 metres de grandària, poc més d'un camp de futbol. Contra aquest segon cos té previst impactar a 23.400 quilòmetres per hora, una velocitat "increïblement ràpida" segons la NASA, que hauria de ser capaç d'alterar-ne la trajectòria.

Participació de la Universitat d'Alacant

Abans de la col·lisió, DART desplegarà un satèl·lit de la grandària d'un maletí, anomenat CubeSat, desenvolupat per l'Agència Espacial Italiana, que captarà imatges i vídeos de l'impacte i els efectes en el cos celeste. L'anàlisi dels resultats comptarà amb participació valenciana de la mà del grup de Ciències Planetàries de la Universitat d'Alacant. Els experts d'astronomia i astrofísica del centre alacantí col·laboraran en la missió Hera de l'Agència Espacial Europea, que estudiarà en més detall els asteroides i el cràter en els dos anys posteriors a l'impacte.

També et pot interessar